Crypto

Nomad token bridge potrošio je 190 miliona dolara sredstava u svrhu sigurnosti

Čini se da je Nomad token bridge doživio sigurnosni podvig koji je omogućio hakerima da sistematski crpe sredstva mosta tokom dugog niza transakcija.

Skoro cijelih 190,7 miliona dolara kriptovaluta je uklonjeno sa mosta, dok je u novčaniku ostalo samo 651,54 dolara, prema platformi za praćenje decentralizovanih finansija (DeFi) DeFi Llama.

Prva sumnjiva transakcija, koja je možda bila nastanak tekućeg eksploatacije, dogodila se u 21:32 UTC kada je neko uspio ukloniti 100 umotanih bitkoina (WBTC) vrijednih oko 2,3 miliona dolara sa mosta.

Ubrzo nakon što je zajednica podigla uzbunu zbog potencijalnog eksploatacije, Nomad tim je u 23:35 UTC potvrdio da je svjestan “incidenta koji uključuje Nomad token bridge” dodajući da “trenutno istražuje incident”. Tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Incident je vidio WBTC, omotani eter (WETH), USD Coin (USDC), Frax (FRAX), Kovalentni token upita (CQT), Token upravljanja kolibrima (HBOT), IAGON (IAG), Dai (DAI), GeroWallet (GERO ), Card Starter (CARDS), Saddle DAO (SDL) i Charli3 (C3) žetoni uzeti sa mosta.

Eksploatatori su uklonili žetone na neobičan način jer je svaki žeton uklonjen u gotovo jednakim apoenima. Na primjer, transakcije sa tačno 202.440,725413 USDC izvršene su preko 200 puta.

Nomad je token bridge koji omogućava prijenos tokena između Avalanche (AVAX), ethereum (ETH), Evmos (EVMOS), Milkomeda C1 i Moonbeam (GLMR).

Za razliku od drugih eksploata koji su postali pomalo uobičajeni 2022. godine, ovaj događaj do sada ima stotine adresa koje primaju tokene direktno s mosta.

U međuvremenu, platforma za pametne ugovore Moonbeam iz Polkadot mreže, čiji je izvorni GLMR token bio jedan od ciljanih u Nomad eksploataciji, ušla je u održavanje način rada u 23:18 UTC “za istragu sigurnosnog incidenta.” Kao rezultat toga, funkcionalnost Moonbeam-a kao što su redovne korisničke transakcije i interakcije pametnih ugovora bit će onemogućene.

Napad je neblagovremen za most koji i njegovi početnici zaobilaze investitore iz prikupljanja sredstava u aprilu. 29. jula, projekat je otkriven u a tweet da su Coinbase Ventures, OpenSea i pet drugih velikih kompanija u kripto industriji učestvovale u aprilskom ciklusu prikupljanja sredstava koji je Nomadu donio procjenu od 225 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *