Crypto

Nomad objavljuje nagradu od 19 miliona dolara za izgubljena sredstva od nedavnog hakovanja

Nomad je najavio nagradu do 10% za povrat ukradenih sredstava sa Nomad mosta. U najavi web stranice i tvitu, kompanija je javno navela adresu novčanika za slanje sredstava.

Nagrada se odnosi na sve koji se od sada jave ili su već vraćena sredstva. U vrijeme pisanja ovog teksta, Nomad je povratio više od 20 miliona dolara.

Nomad token bridge je pretrpio masivan hak u utorak. Ovaj incident je bio među najvećim u istoriji kripto hakova, sa skoro 200 miliona dolara ukradene kripto imovine. Međutim, platforma nije gubila vrijeme obraćajući se svojoj zajednici i hakerima.

U službenoj izjavi, Pranay Mohan, suosnivač i izvršni direktor Nomada, komentirao je:

“Najvažnija stvar u kripto je zajednica, a naš cilj broj jedan je vraćanje premoštenih korisničkih sredstava.”

U tom smislu, Nomad će svakog hakera koji vrati najmanje 90% ukupnih hakovanih sredstava smatrati bijelim hakerom. Hakeri s bijelim šeširima se ponekad označavaju kao “etički hakeri”. Iako ovi hakeri obično koriste iste metode kao i crni hakeri, oni obično imaju dozvolu vlasnika stranice, što njihov hakiranje čini legalnim. Bijeli šeširi se često koriste za bolje opremanje sigurnosti platforme.

Povezano: 2 milijarde dolara u kriptoukradenim sa cross-chain mostova ove godine: Chainalysis

Iako će Nomad smatrati usaglašene hakere bijelim šeširom, Mohan je također komentirao da će platforma „nastaviti da radi s našim partnerima, obavještajnim firmama i organima za provođenje zakona kako bi u najvećoj mjeri progonila sve druge zlonamjerne aktere prema zakonu“.

U danima nakon hakovanja, Nomad je negirao bilo kakve tvrdnje o ignorisanju sistemskih grešaka koje su mogle napraviti prostor za takav kompromis.

Trenutno je platforma najavila da radi u tandemu sa TRM Labs-om i policijom kako bi nastavila sa praćenjem hakera i vraćanjem ukradenih sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *