Crypto

Nomad najavljuje višemilionsku nagradu za ‘Bele šešire’, kaže da je 20 miliona dolara već vraćeno

Unakrsni protokol za razmjenu poruka Nomad najavio nagradu do 10% za povratak (većine) 190 miliona dolara ukradenih sa Nomadskog mosta 1. avgusta.

Prema priopćenju za javnost podijeljenom sa Cryptonews.com,

“Nagrada je za one koji se sada jave, i za one koji su već vratili sredstva.”

Tim je dalje rekao da svakoga ko vrati najmanje 90% ukupnih sredstava koje su ukrali smatraju hakerom s bijelim šeširima – i da neće pokrenuti pravni postupak protiv bilo kojeg hakera s bijelim šeširima.

Tim je odlučio svoj zahtjev izraziti na pomirljiviji način, nastavljajući da se poziva na “bijele šešire” i navodeći da oni dobronamjerni hakeri koji “žele vratiti sredstva koja su im čuvanje” [emphasis added by editor]može poslati ETH/ERC-20 kovanice na službenu adresu novčanika za oporavak Nomada.

S tim u vezi, udružili su se sa kripto platformom Anchorage Digital da prihvati i zaštiti sredstva koja se mogu povratiti od napada na most.

Saopštenje je takođe potvrdilo da je „više od [USD] 20 miliona [has been] oporavljen do danas” – što znači da je tim u potrazi za još nekih 170 miliona dolara.

Nomad tim je dodao da trenutno rade s kompanijom za obavještajnu djelatnost blockchain TRM Labs i policija da identifikuju lopove, rekavši da će “poduzeti sve potrebne radnje kako bi osigurali da sva ukradena sredstva budu vraćena”.

Prema Pranayu Mohanu, suosnivaču i izvršnom direktoru Nomada, njihov „cilj broj jedan je obnavljanje premoštenih korisničkih fondova“, i iako Nomad „neće krivično goniti bijele šešire“, oni će „nastaviti da rade s našim partnerima, obavještajnim firmama i provođenje zakona da u najvećoj mjeri progone sve druge zlonamjerne aktere u skladu sa zakonom.”

Što se tiče toga zašto je trebalo “tako dugo” da se izloži nagrada, na blogu se navodi da,

„S obzirom na neviđeni broj uključenih decentralizovanih strana, koordinacija među svima bila je složen proces. Željeli smo da budemo sigurni da ćemo nagradu podijeliti na pravi način, pa smo odvojili malo dodatnog vremena kako bismo bili sigurni da smo uzeli u obzir složenost zbog prirode haka.”

Kako je objavljeno, Nomad je isušen prije četiri dana nakon što je doživio sigurnosni podvig koji je omogućio lošim akterima da lažiraju poruke. Bio je to tek posljednji u nizu napada usmjerenih na mostove, a ne bi to bio posljednji napad DeFi-ja u prvim danima augusta, jer je samo nekoliko dana kasnije, eksploatacija Solane (SOL) dovela do uništenja i iscrpljivanja hiljada novčanika .

____


– Nomad DeFi most istrošen za najmanje 150 miliona dolara u “haotičnoj” “decentralizovanoj pljački”
– 9 miliona USD vraćeno Nomadu

– Solana krivi Slope novčanik za hakiranje, dok Slope kaže da ‘ništa još nije čvrsto’
– SOL pada jer su hiljade novčanika napadnute na Solanu, milioni dolara ukradeni

– Axie Infinity Developer poriče pogrešno postupanje nakon otkrivanja kripto transfera vezanog za Ronin Hack
– Harmony predlaže kovanje milijardi JEDNOG tokena za nadoknadu korisnika pogođenim hakom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *