Crypto

Noćna mora se nastavlja za Sam Bankman-Fried i FTX — Zakon dekodiran, 14.-21. novembar

Koliko god bismo svi željeli da prošla sedmica bude o nečem drugom, ipak je sve bilo o FTX-u. Vrhovni sud Bahama odobrio je dva privremena likvidatora iz PricewaterhouseCoopersa da nadgledaju imovinu kripto berze, čije je sjedište u zemlji. Nekoliko dana kasnije, Komisija za vrijednosne papire Bahama naredila je prijenos digitalne imovine FTX Digital Markets u digitalni novčanik u vlasništvu komisije kako bi zaštitila “interese klijenata i povjerilaca”.

Turska Agencija za istraživanje finansijskih zločina postala je posljednje tijelo koje se pridružilo istrazi o kolapsu FTX-a. Regulatorno tijelo je također navelo da je pratilo aktivnosti FTX-a u skladu sa državnim zakonima o sprječavanju pranja novca (AML). U međuvremenu, vlasti Sjedinjenih Država i Bahama navodno raspravljaju o mogućnosti izručenja Sama Bankman-Frieda, bivšeg izvršnog direktora kompanije, nazad u Sjedinjene Države na ispitivanje.

U svjetlu mogućeg izručenja, odricanje pravne firme Paul, Weiss od zastupanja interesa poduzetnika ne izgleda optimistično. Razlog za povlačenje je SBF-ova serija kriptičnih tvitova, koji su, prema njegovom sada već bivšem advokatu Martinu Flumenbaumu, bili “neprekidni i ometajući” i negativno uticali na reorganizaciju FTX-a.

Svakako bi bilo zanimljivo poslušati Bankman-Frieda u Kongresu i poziv je već tu — Komitet za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država zakazao je raspravu za decembar s ciljem istraživanja kolapsa kripto razmjene FTX-a i „širih posljedica po ekosistem digitalne imovine .” Komitet očekuje da čuje pojedince i kompanije uključene u događaje, koji bi mogli uključiti ne samo SBF već i izvršnog direktora Binancea Changpeng Zhaoa.

NY Fed pokreće CBDC pilot program s velikim bankama

Inovacijski centar Federalne rezervne banke New Yorka pokreće 12-nedjeljni pilot provjeru koncepta za digitalnu valutu centralne banke (CBDC). Bankarski divovi uključujući BNY Mellon, Citi, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, US Bank i Wells Fargo će učestvovati u pilot-programu izdavanjem tokena i namirivanjem transakcija putem simuliranih rezervi centralne banke. Projekat dokazivanja koncepta će testirati „tehničku izvodljivost, pravnu održivost i poslovnu primenljivost“ tehnologije distribuirane knjige, kao i simulirati tokene i istražiti regulatorne okvire.

nastavi čitati

Ruski zakon mogao bi legalizirati rudarenje kriptovaluta

Novim nacrtom zakona, unesenim u rusku Državnu dumu, donji dom parlamenta, legalizirat će se rudarenje kriptovaluta i prodaja iskopanih kriptovaluta. Predsednik Odbora za finansijska tržišta Dume Anatolij Aksakov rekao je lokalnoj štampi da očekuje da će zakon proći sva tri parlamentarna čitanja u decembru da stupi na snagu 1. februara. Drugi izvori kažu da će zakon postati zakon 1. januara. Rus platforma za prodaju kriptovaluta biće postavljena ako zakon bude usvojen, a ruski rudari će moći da koriste strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi se ne bi primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijaviti ruskoj poreskoj službi.

nastavi čitati

Južna Koreja istražuje kripto mjenjačnice za uvrštavanje izvornih tokena

Korejski finansijski autoritet, Korea Financial Intelligence Unit (KoFIU), pokrenuo je istragu kripto berzi u vezi sa listingom njihovih tokena koji su sami izdali. Iako je korejskim kripto berzama zabranjeno izdavanje izvornih tokena, istraga KoFIU je da osigura poštovanje propisa radi sigurnosti investitora. Flata Exchange je jedan od primarnih osumnjičenih i pod istragom se vodi istraga zbog uvrštenja svog internog tokena, FLAT, još u januaru 2020. godine, kako su izvijestili lokalni mediji Yonhap. Vlasti su odobrile velike berze kao što su Upbit i Bithumb, a istrage će biti više fokusirane na manje berze.

nastavi čitati

Leave a Reply

Your email address will not be published.