Crypto

Njemačka kripto banka Nuri sa 500 hiljada korisnika podnijela je zahtjev za stečaj

Nuri, njemačka nova kripto banka sa 500.000 klijenata podnijela je zahtjev za stečaj 9. augusta, navodeći velike rasprodaje kriptovaluta, nesolventnost Celziusa i drugih kripto fondova ranije ove godine kao razlog za taj potez.

Kripto banka je saopćila da će ovaj potez “osigurati najsigurniji put naprijed” za sve svoje klijente, ali je također naglasila da nelikvidnost neće utjecati na njene usluge, sredstva klijenata, investicije ili mogućnost klijenata da povuku svoju imovinu sa platforme.

Neki klijenti su prijavili poteškoće pri povlačenju svoje imovine putem Nurijeve mobilne aplikacije, međutim, Nuri je na Twitteru rekao da je to rezultat velikog prometa i korištenja, i opet naglašeno da su “sredstva sigurna.”

Naime, sama firma zapravo ne upravlja fiat i kripto sredstvima klijenata zbog partnerstva Solarisbank AG. Prema web stranici Solaris grupe, Nuri se udružio s bankom i njenom podružnicom za kriptovalute Solaris Digital Assets kako bi izvršio autsorsing bankarstvo i licenciranje kripto skrbništva.

Ovo je omogućilo Nuriju da proširi svoje operacije i usluge koristeći Solarisovu bankarsku i kripto-infrastrukturu/licenciranje sredstava. S obzirom da se Solaris ne suočava sa problemima likvidnosti, Nuri je u suštini u stanju da nastavi sa svojim uslugama dok kompanija prolazi kroz restrukturiranje, za razliku od drugih firmi koje su imale iste probleme.

“Dozvolite nam da ponovimo najvažnije informacije za vas: Sva sredstva na vašim Nuri računima su sigurna zahvaljujući našem partnerstvu sa Solarisbank AG. Privremeni stečajni postupak ne utiče na vaše depozite, sredstva u kriptovalutama i ulaganja u Nuri Pot koja su obavljena kod nas.”

“Imate zagarantovan pristup i moći ćete u svakom trenutku slobodno deponovati i podići sva sredstva. Za sada se ništa neće promijeniti i Nurijeva aplikacija, proizvod i usluge će nastaviti da rade”, dodao je Nuri.

Nuri je naveo da se suočava sa “trajnim pritiskom” svoje poslovne likvidnosti u 2022. zbog “značajnih makroekonomskih prepreka i hlađenja javnog i privatnog tržišta kapitala” kao što su globalna pandemija i ruska invazija na Ukrajinu.

“Pored toga, različiti negativni događaji na kripto tržištima ranije ove godine, uključujući velike rasprodaje kriptovaluta, imploziju protokola Luna/Terra, nesolventnost Celziusa i drugih velikih kripto fondova doveli su do tržišta kripto medvjeda”, napisao je Nuri .

Povezano: Platforma za kripto pozajmljivanje Hodlnaut obustavlja usluge zbog krize likvidnosti

Nuri sa sjedištem u Berlinu, ranije nazvan Bitwala, osnovan je 2015. godine i nudi račune za kripto štednju, korpe za ulaganja u portfelj pod nazivom “Nuri Pots” i usluge kripto trgovanja na koje naplaćuje 1% naknade za trgovanje.

“Uvjereni smo da privremeni stečajni postupak nudi najbolju osnovu za razvoj održivog koncepta dugoročnog restrukturiranja u trenutnoj situaciji kompanije”, dodaje se.

Nuri se pridružuje nizu kripto firmi koje su naišle na probleme s likvidnošću tokom medvjeđeg tržišta 2022., a najpoznatija imena su Voyager Digital, Celsius i Three Arrows Capital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *