Crypto

Nic Carter se bavi dokazima o rezervama, razmjenjuje potvrde

Zagovornik bitcoina Nic Carter objavio je detaljnu analizu centralizirane razmjene dokaza o rezervama i rangirao potvrde koje pružaju neke od najistaknutijih platformi za kripto trgovinu u svemiru.

Carter je objavio detaljno ispitivanje kvaliteta dokaza o rezervama (PoR) nekoliko berzi. Izvršni rukovodilac kriptovaluta koristio je parametre kao što su atest o posedovanoj imovini i otkrivanje obaveza, uključujući revizora treće strane, demonstrirajući kredibilitet uzimajući PoR za svu imovinu i obavezujući se na trajnu proceduru kako bi se utvrdilo koji PoR su najboljeg kvaliteta.

PoR rezultati kripto berzi. Izvor: Medium

Platforme za kripto trgovanje Kraken i BitMEX su na vrhu liste. Prema Carteru, Kraken, koji je zaposlio Armanino za svoje dokaze o rezervama, daje klijentima “dobar nivo povjerenja” da nema skrivenih obaveza. Carter je također pohvalio posvećenost platforme za trgovanje da radi PoR svakih šest mjeseci.

S druge strane, BitMEX, koji je također dobio pohvale, nije se oslanjao na revizora, već se odlučio za vrlo transparentan model. Što se tiče imovine, berza je navela sve BTC bilanse koje drži berza i dokaz da ih može potrošiti BitMEX multisig. Firma je sa svojim obavezama objavila puno Merkle stablo bilansa korisnika. “To znači da nema problema s isključenim ili negativnim saldom jer svako može provjeriti kompletnu obavezu u potpunosti”, napisao je Carter.

Povezano: CryptoQuant provjerava Binanceove rezerve, ne prijavljuje ponašanje poput FTX-a

Dok su neki dobili visoke ocjene u smislu PoR rezultata, PoR kripto berze Binance nije dobro prošao na rang listi. Prema Carteru, nizak PoR rezultat razmjene je zato što je PoR nepotpun. Kripto analitičar vjeruje da uprkos tome što je izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao (CZ) naglasio važnost PoR-ova nakon kolapsa FTX-a, izvršni direktor „još nije stigao do vlastitog izazova“. napisao je:

“Binanceov prvi PoR ne daje jaka jamstva. Pokriva samo Bitcoin, koji predstavlja samo 16,5% imovine njihovih klijenata.”

Iako PoR omogućava pojedinačnim korisnicima da potvrde da su uključeni u skup obaveza, Carter je rekao da PoR ne prikazuje cijelu listu obaveza. To otežava trećoj strani da provjeri proceduru prema analitičaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *