Crypto

NFT Superstar Beeple najavljuje saradnju sa Solanom – Kreirajte svoj vlastiti NFT?

Istaknuti digitalni umjetnik Mike Winkelmann, profesionalno poznat kao Beeple, donosi “impresivne 3D NFT” u Solana blockchain.

Stephen Hess, izvršni direktor Solana NFT marketplace Metaplex Studios, najavio vijesti u nedjelju na Solaninoj konferenciji Breakpoint u Lisabonu, Portugal.

“U partnerstvu sa Render Network-om, uzbuđeni smo što možemo poželeti dobrodošlicu Beepleu u Metaplex i Solana”, najavio je Hess, dodajući da će Beeple “debitovati u budućnosti striminga i impresivnih 3D NFT-ova.”

Iako nije otkrio mnogo detalja o saradnji, slajd uz najavu otkrio je da će korisnici biti pozvani da “stvore svoj vlastiti jedinstveni NFT sa Beeple Everyday” koristeći “randomizirani skup objekata i vremena za kreiranje”.

Render Network, peer-to-peer usluga za pružanje snage 3D renderiranja, već je uključena u Beeple, koji je služio kao savjetnik na platformi. Render Network omogućava pojedinačnim kreatorima i malim studijima da iskoriste značajne količine distribuirane snage renderovanja bez potencijalno velikih troškova izgradnje lokalne farme za renderovanje.

Beepleov rekordni NFT projekat

Početkom marta 2021., Beepleov NFT projekat “Svakodnevno: Prvih 5000 dana”, koji je nastajao oko 13 godina, prodan je za ogromnih 69,35 miliona dolara na Christie’s-u, postavši najskuplji NFT ikada prodat, i pozicionirao Beeplea među najbolje tri najvrednija živa umjetnika.

A u novembru 2021., umjetnikov HUMAN ONE je zaradio 28,9 miliona dolara na Christie’s 21st Century Evening Sale, postavši nastavak umjetnikovog rekordnog digitalnog umjetničkog djela. Komad se sastojao od NFT i fizičke skulpture.

Solana NFTs Take Plunge

U međuvremenu, dnevni obim prodaje NFT-ova na Solana blockchainu dostigao je najniži nivo u više od godinu dana usred produžene kripto zime u kojoj je vrijednost gotovo svih kriptovaluta pala za više od 70% u odnosu na njihove vrhunske vrijednosti svih vremena.

Preciznije, dnevni obim prodaje Solane NFTs se kretao oko milion dolara u proteklih nekoliko dana, nivo koji nije viđen od početka avgusta 2021. Iz perspektive, dnevni obim prodaje Solane NFTs dostigao je najviši nivo od preko 48 miliona dolara svih vremena krajem avgusta 2021.

Dio pada interesa za Solana NFT-ove pripisuje se usponu Aptos blockchaina, Proof-of-Stake Layer 1 blockchaina koji su osmislili bivši inženjeri Meta.

Protokol, koji ima za cilj da iskoristi svoj novi jezik pametnih ugovora, Move, kako bi postigao propusnost od preko 100.000 transakcija u sekundi, smatran je ubicom Solane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *