Crypto

NFT i intelektualna svojina, objašnjeno

Neke od trenutno najvećih NFT kolekcija — Bored Ape Yacht Club među njima — dali puna prava intelektualnog vlasništva korisnicima.

Ovo je značajan (i moglo bi se reći vrlo velikodušan) razvoj događaja. To zapravo znači da oni koji posjeduju Bored Ape NFT-ove imaju potencijal da profitiraju od njih. Vidjeli smo kako se Eminem i Snoop Dogg udružuju za novi muzički video u kojem se pretvaraju u svoje likove. U međuvremenu, pojavile su se stranice na kojima kolekcionari mogu efikasno iznajmiti NFT svojih majmuna brendovima.

Kao što smo ranije spomenuli, glumac Seth Green je oduševio kada je otkrio planove za kreiranje TV emisije na temu njegovog dosadnog majmuna NFT, kojeg od milja zove Fred, pod nazivom White Horse Tavern. Greenov voljeni kolekcionarski predmet na kraju je ukraden u phishing napadu, a on je na kraju platio sve šanse da ga vrati. 

BAYC-ova licenca navodi da oni koji kupuju NFT-ove “u potpunosti posjeduju temeljni Bored Ape, The Art” — ali zapravo ne spominje šta se dešava u slučajevima krađe. Mnogi stručnjaci su vjerovali da bi Green bio na čvrstom pravnom osnovu da je objavio TV emisiju bez NFT-a, ali nema garancija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *