Crypto

NFT ekosistem pokušava da se vrati usred medvjeđeg tržišnog raspoloženja

Tokom protekle dvije godine, nezamjenjivi tokeni (NFT) dali su kripto ekosistemu potreban poticaj da privuče glavnu pažnju – zahvaljujući uključenosti istaknutih umjetnika i poznatih ličnosti. Međutim, uprkos ogromnim gubicima koje su pretrpjeli investitori NFT-a nakon tekućeg, desetomjesečnog medvjeđeg tržišta, ekosistem je pokazao održive znakove povratka u posljednje dvije sedmice.

Od 12. septembra, učinak blue-chip NFT kolekcija bilježi stabilan rast, vraćajući se prema 10.000 Ether (ETH) koji je izgubljen sredinom avgusta 2022, prema podacima NFTGo.

Performanse blue-chip NFT kolekcija. Izvor: NFTGo

Dana 20. septembra, tržišna kapitalizacija, koja je izvedena iz minimalne cijene i trgovačke cijene NFT-a, porasla je za skoro 16,5% na otprilike 11,25 miliona ETH.

Tržišna kapitalizacija NFT naplata. Izvor: NFTGo

Uzvraćajući prekoračenje tržišne kapitalizacije od 11 miliona ETH po prvi put u tri mjeseca, broj vlasnika NFT-a je porastao za 32,24% u istom vremenskom okviru, kao što je prikazano gore.

Ethereum Name Service (ENS) trenutno daje najveći obim sa 9,25%, a slijede popularne NFT kolekcije kao što su Bored Ape Yacht Club i Otherdeed.

NFT tržišni sentiment. Izvor: NFTGo

Međutim, trenutno raspoloženje tržišta – izračunato na osnovu volatilnosti, obima trgovanja, društvenih medija i Google trendova – ostaje hladno dok investitori pokušavaju da nadoknade svoje prethodne gubitke.

Povezano: Pošte usvajanje NFT-a dovodi do renesanse filatelije

NFT tržište OpenSea je pokrenuo OpenRarity protokol kako bi provjerio rijetkost NFT-ova unutar svoje platforme.

Protokol ima za cilj da obezbedi pouzdanu „retkost rangiranja“ koja bi pomogla investitorima kada razmišljaju o kupovini NFT-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.