Crypto

Nezavisno istraživanje potvrđuje GBTC-ov 633.000 bitkoina: Pa zašto onda to ne bi učinilo Grayscale?

Budući da firma za upravljanje digitalnom imovinom Grayscale odbija da pruži dokaz o rezervama za svoj Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), nezavisni analitičar je proveo dane pročešljavajući blockchain kako bi nezavisno provjerio svoje vlasništvo.

Analitičar OXT Research-a, Ergo, koristio je forenziku na lancu kako bi potvrdio da od 23. novembra GBTC posjeduje približno 633.000 Bitcoin (BTC) koje drži njegov skrbnik, Coinbase Custody.

Od kolapsa FTX-a, sve je veći pritisak na druge berze i menadžere digitalne imovine da dokažu da posjeduju sredstva koja traže. Kolaps GBTC-a, ili likvidacija njegovih akcija, bio bi ozbiljan događaj crnog labuda. Zabrinutost je povećana zbog odnosa Grayscale-a sa kripto zajmodavcem Genesis Global Trading, s obzirom da su obje podružnice kompanije rizičnog kapitala Digital Currency Group.

Nezavisna provjera svojih posjeda će dati određeni nivo povjerenja investitorima u proizvod i industriju u cjelini, te će pratiti Coinbase koji potvrđuje vlasništvo ranije u sedmici.

Ergo je objavio da istražuje vlasništvo GBTC-a 20. novembra tweet nakon što je Grayscale 18. novembra naveo zabrinutost za sigurnost kao razlog za uskraćivanje dokaza o rezervama na lancu.

Znajući da je većina imovine nedavno prebačena sa Grayscale-ovog prethodnog provajdera sigurnosti Xapo u Coinbase Custody, Ergo je bio u mogućnosti da koristi javne podatke i lančanu forenziku da pripiše stanje od oko 317,705 BTC na 432 adrese vjerovatnoj GBTC skrbničkoj aktivnosti.

Povezano: Cijena bitkoina i dalje treba da padne 12 hiljada dolara, kaže trgovac jer ETF guru podržava GBTC

Da bi pronašao ostatak BTC-a koji drži GBTC, Ergo je morao “skenirati blockchain” kako bi pronašao dodatne adrese koje odgovaraju profilu onih koje su prvobitno pronašli, i napominje da iako analiza “sigurno uključuje lažne pozitivne i negativne”, adrese koje su pronašli sadrže BTC skoro identičan onome što GBTC tvrdi da ima.

Najavljujući da su potvrdili posjede, Ergo je dodao:

“Što postavlja pitanje, zašto Grayscale odbija otkriti svoje vlasništvo na lancu?”

Korisnik Twittera Skyquake-1 ponudio je mogući odgovor, nakon što je iskopao dosije GBTC-ove Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) iz januara 2017. godine, u kojem se navodi da skrbnik „ne smije otkriti takve [public] ključeve Sponzora, Trusta ili bilo kojeg drugog pojedinca ili entiteta.”

Ergo je dobio pohvale od mnogih u zajednici, uključujući kripto istraživačku firmu Delphi Digital’s Ceteris, koja je retvitirala analizu i dodano:

“Ergo je blago”

Twitter zajednica je stalni izvor uvida u kripto industriju, posebno od pada FTX-a, i čak je dobila pohvale od Coinbase generalnog direktora i suosnivača Briana Armstronga i Elona Muska za njihove napore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.