Crypto

Nezamjenjivi tokeni ne žive na blockchainu, kažu stručnjaci

Nezamjenjivi tokeni (NFT) se reklamiraju kao tehnologije zasnovane na blockchain-u, a prema dvojici stručnjaka postoje zablude o tome kako se pohranjuju. Tvrdili su da tehnički, ovi tokeni ne postoje u blockchainu, već su zapravo pohranjeni negdje drugdje.

U intervjuu za Cointelegraph, Jonathan Victor, voditelj Web3 skladištenja u Protocol Labs-u i Alex Salnikov, suosnivač Rarible-a, razgovarali su o decentralizovanom skladištenju, budućnosti NFT prostora i ulaganju u NFT.

Prema Victoru, glavni lanci su vrlo ograničene veličine i pohranjivanje podataka na blockchain-u može biti vrlo skupo. Zbog velike veličine datoteka imovine, uvode se rješenja za pohranu van lanca. Rekao je da NFT podaci mogu živjeti bilo gdje od hostovanog čvora ili decentralizirane mreže za skladištenje.

Salnikov se takođe osvrnuo na ovu temu, rekavši da pošto je NFT novi koncept, može postojati mnogo zabluda o tome kako funkcioniše NFT skladište. Rekao je da je transakcija potvrđena blokčeinom, ali se fajl nalazi negdje drugdje. On je objasnio da:

„Važno je shvatiti da NFT koji živi u novčaniku korisnika ukazuje samo na datoteku koju predstavlja — sama stvarna datoteka, poznata i kao metapodaci NFT-a, obično se pohranjuje negdje drugdje.”

Uprkos tome, stručnjaci su primetili da se skladište za NFT i dalje može smatrati decentralizovanim. Viktor je objasnio da njihov projekat NFT.Storage to radi koristeći decentralizovane mreže za skladištenje kao što su Filecoin (FIL) i InterPlanetary File System (IPFS). Uz to, oni su u mogućnosti da pohranjuju NFT-ove kao javno dobro, slično internet arhivi. rekao je da:

„Kada razmišljamo o decentralizaciji — volim da je uokvirim u smislu da li postoji jedna tačka neuspjeha. Jednostavno pohranjivanje podataka van lanca ne uvodi centralizaciju – sve dok to radimo promišljeno.”

Salnikov je takođe rekao da su na NFT tržištu Rarible čuvali NFT koristeći IPFS. Međutim, da bi se dodatno poboljšao integritet podataka, suosnivač Rarible-a je rekao da su se integrisali sa NFT.Storage, koji implementira oba skladišta na Filecoin i IPFS.

Povezano: Bezvrijedni JPEG-ovi: Redditor pretvara NFT kritiku u NFT

Na pitanje o budućnosti NFT prostora, stručnjaci su podijelili svoja predviđanja. Viktor vjeruje da će biti više digitalne robe koju predstavljaju NFT i da će se pojaviti više slučajeva upotrebe. On također vjeruje da bi predstojeće spajanje Ethereuma (ETH) moglo pomoći u povećanju cijena NFT-a. Sa druge strane, Salnikov je rekao da je njihova vizija prostora višelančana i da zbog toga pokušavaju da demokratizuju skladištenje i pristup NFT-ovima.

Na pitanje da li je sada dobra ideja ulagati u NFT, stručnjaci su dali neke od svojih savjeta. Viktor je upozorio investitore da se ne dovode u situaciju da budu prisiljeni prodavci. Rekao je da su NFT-ovi često manje likvidni i savjetovao je investitore da strukturiraju svoje portfelje na način da ne budu prisiljeni na rasprodaju.

U međuvremenu, Salinkov je podijelio stvari koje ima na umu kao što je korak unazad i pogled na širu sliku. On je objasnio da će na tržištu uvek biti volatilnosti cena, ali gledajući iz šire perspektive, vrednost NFT ostaje u porastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *