Crypto

New York AG poziva uzbunjivače koji su “prevareni ili pogođeni” krahom kripto tržišta

Državni tužilac New Yorka Letitia James otvorila je vrata investitorima koji su možda svjedočili nedoličnom ponašanju u kripto firmi usred ekstremne nestabilnosti tržišta da podnesu žalbu kao uzbunjivač.

U obavještenju od ponedjeljka, James je pozvao kriptovalute iz New Yorka kojima su blokirani računi na berzama ili platformama za pozajmljivanje, ne mogu pristupiti sredstvima ili su „prevareni u vezi sa svojim ulaganjima u kriptovalute“ da kontaktiraju Ured državnog tužioca. Kao uzbunjivač, pojedinac koji podnese pritužbu vlastima može ostati anoniman – web stranica njujorškog državnog tužioca već uključuje opciju podnošenja relevantnih dokumenata i informacija putem pretraživača Tor.

“Investitorima su obećani veliki prinosi na kriptovalute, ali su umjesto toga izgubili svoj teško zarađeni novac”, rekao je James. “Pozivam svakog Njujorčana koji vjeruje da su ih kripto platforme prevarile da kontaktiraju moju kancelariju, a ohrabrujem radnike u kripto kompanijama koji su možda svjedočili nedoličnom ponašanju da podnesu žalbu uzbunjivača.”

AG je posebno pozvao investitore na čija su sredstva možda pogođena padom Terra (LUNA) — sada preimenovane u Terra Classic (LUNC), kao i one čija su povlačenja pauzirana ili su računi zamrznuti na platformama za ulaganje ili prinos, uključujući Celsius, Voyager, Anchor i Stablegains. Biro za zaštitu investitora New York AG će obraditi sve primljene žalbe.

Povezano: Facebook zviždač upozorava da će Metaverse ponoviti ‘sve štete’

Što se tiče provedbe među kripto firmama, ured državnog tužioca New Yorka je izgleda bio u prvom planu među državnim i saveznim vlastima u Sjedinjenim Državama. U oktobru 2021. AG je razbio dvije platforme za kripto pozajmljivanje za koje je tvrdio da su ilegalno poslovale u državi prodajom i nuđenjem vrijednosnih papira i robe. Džejmsov ured je također upozorio korisnike kriptovaluta u junu – usred pada cijena glavnih tokena – na rizike tržišta, pri čemu su investitori izgubili “stotine milijardi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *