Crypto

Nema ‘crno-bijelog’ odgovora na pitanje o dokazu rada u odnosu na pitanje o dokazu uloga, kaže Kraken

Sukob dokazivanja rada i dokazivanja udjela ne mora biti borba do smrti, sugerira novi izvještaj – a nijansiraniji pristup mogao bi se isplatiti kripto igračima koji se sada brinu oko toga na kojoj strani ogradu na kojoj bi trebali biti.

Tvrdnje su iznesene u izvještaju o PoW-u i PoS-u sa kripto berze Kraken‘s Kraken Intelligence jedinica, koja je primijetila da oba tipa blockchain mehanizama konsenzusa dolaze sa značajnim prednostima i nedostacima.

PoW sada koristi Bitcoin (BTC), dok Ethereum (ETH) planira preći na PoS ovog septembra.

Autori izvještaja su istakli da su PoW i PoS dva najveća mehanizma otpornosti na Sybil u kripto svijetu. To znači da štite blockchain mreže od potencijalnih Sybil napada kao što su spam čvorovi i 51% napada – kao i reguliraju odabir validatora blokova.

I autori su ukazali na važnost mreža koje pokazuju vizantijsku toleranciju grešaka (BFT).

Ovaj posljednji koncept dolazi iz teorije igara, upućujući na činjenicu da se decentralizirane stranke često mogu boriti za postizanje konsenzusa bez pomoći centralne stranke kojoj se međusobno vjeruje. Odnosi se na situaciju u kojoj grupa generala iz vizantijskog doba mora izvršiti zajednički napad na neprijateljsku poziciju sa više odvojenih pozicija – ali ne može direktno komunicirati jedni s drugima tokom procesa.

Ovaj teorijski problem za vizantijske generale, primijetili su autori, „ističe zajednički problem među distribuiranim mrežama” – naime, „Može li [the] nezavisni učesnici distribuirane mreže sklapaju sporazum?”

Svaki BFT u PoS-u i PoW-u uključuje “kompromise” – a “suparništvo” između dva mehanizma konsenzusa “suočava se s ključnim pitanjima mrežne sigurnosti, održivosti, prepreka ulasku i decentralizacije”, primijetila je jedinica Kraken Intelligence.

Autori smatraju da PoW „općenito nudi bolje garancije sigurnosti i decentralizacije“, iako po cijenu „skalabilnosti“.

„Nasuprot tome, PoS obično nudi bolju skalabilnost u zamjenu za sigurnost i decentralizaciju“, napisali su.

Kao takav, odgovor jedinice na veliko kripto pitanje našeg vremena – Je li PoW ili PoS bolji? – je „zavisi“. „Najbolji izbor“ mehanizma „na kraju zavisi od datog slučaja upotrebe blokčejna“, primetili su autori.

PoW pomaže blockchainima da “zadrže etos kriptoaktive”, odnosno decentralizaciju i sigurnost, rekli su.

Ali za “slučajeve upotrebe kao što je tvrdi novac”, napisali su, PoS je “vjerovatno manje poželjan” jer ovi mehanizmi omogućavaju “mogućnost da najbogatiji korisnici dobiju ogroman udio” – što bi ugrozilo faktore poput decentralizacije.

Međutim, kada su u pitanju „mediji razmjene“ i pametni ugovori, autori smatraju da je PoW „potencijalno manje poželjan“, jer su mrežna efikasnost i skalabilnost „najvažniji ako se ove vrste blokova žele oduprijeti dugoročnim problemima skaliranja“.

U suštini, autori su naslikali sliku klizne skale sa skalabilnošću na jednom kraju i decentralizacijom na drugom – i mehanizmom konsenzusa za usklađivanje na svakom kraju. Objasnili su:

“Rečeno je da visoko skalabilna mreža optimizira skalabilnost nauštrb decentralizacije i sigurnosti mreže.”

Autori su zaključili da izbor između PoW i PoS “nije crno-bijeli” za blockchain mreže.

Umjesto toga, pozvali su sve koji razmišljaju o korištenju blockchain mreže kako bi razvili “nijansirano razumijevanje njih dvoje i njihovih kompromisa” kako bi odredili koja opcija “bolje odgovara” njihovim potrebama.
_____

– Glavne Bitcoin i Crypto kompanije upozoravaju na ‘ekstremni’ rizik u sistemima dokaza o udjelu
– Kompromisi i prednosti prelaska Ethereuma na Proof-of-Stake mrežu

– ‘PoS fanatici koji napadaju POW su pravi superzlikovci’, kaže Krakenov Powell dok američki političari optužuju
– Rippleova Exec kampanja ima ‘nultu šansu’ da prisili Bitcoin na Proof-of-Stake, ali se pripremi za još napada
– Bliži pogled na okolišni uticaj Bitcoin rudarenja

– Vrhunski narativi o Ethereumu i njegovom spajanju s njegovim dokaznim lancem beacon-a
– Spajanje Ethereuma moglo bi smanjiti potražnju za Bitcoinom, ali regulatorni i tehnički izazovi i dalje postoje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *