Crypto

Nedostaje ‘značajna količina’ novca kaže advokat FTX-a – da li je nestao ili je ukraden?

“Znatan iznos” neuspjele kripto razmjene FTXimovina je nestala ili je ukradena, rekao je advokat berze na sudu.

Prema Wall Street Journalu, ovu izjavu dao je James Bromley, savjetnik nove uprave FTX-a, tokom stečajnog ročišta u utorak.

Prema izvještaju, novo rukovodstvo je u potrazi za svom imovinom koja se može spasiti, ali traži i one koji su odgovorni za gubitak sredstava klijenata.

Per Bromley, bivše rukovodstvo je pokazalo potpuni nedostatak profesionalizma u upravljanju milijardama dolara u kriptoaktivi korisnika. Dalje je opisao pad FTX-a kao:

“Jedan od najnaglijih i najtežih kolapsa u istoriji korporativne Amerike i istoriji korporativnih entiteta širom sveta.”

Bromley je rekao da će novo rukovodstvo “baciti široku mrežu” kako bi osiguralo sredstva od milijarde dolara koja su prošla kroz kompaniju, koju je opisao kao “lični feud” njenog osnivača, navodeći:

“Ovdje imamo svjetsku, međunarodnu organizaciju, ali koja je vođena kao lični feud Sema Bankmana-Frida.”

Branilac je ranije ovog mjeseca, na prvom pojavljivanju pred sudom nakon podnošenja zahtjeva za stečaj, rekao da,

“FTX je bio pod kontrolom neiskusnih i nesofisticiranih pojedinaca, a neki ili svi su bili kompromitovani pojedinci.”

U potrazi za sredstvima

U izvještaju se navodi da nova uprava još uvijek procjenjuje koliko je FTX zapravo izgubio pod Bankman-Friedom. Veličina jaza između obaveza FTX-a prema korisnicima i raspoložive imovine koju bi mogao koristiti da im pomogne da ih vrati još uvijek je nepoznat.

Bromley je rekao da se pojedinačni i institucionalni klijenti berze broje u milionima, dok samo 50 najvećih kreditora duguje više od 3 milijarde dolara, prema sudskim dokumentima.

Neka sredstva FTX-a nalaze se izvan SAD-a, uključujući i Bahame, gdje je FTX službeno sjedište.

Stoga je uprava odlučila formirati tim istražitelja koji će “voditi globalni lov na novac koji je napustio FTX prije nego što je propao”.

Menadžeri FTX-a izjavili su da će biti potrebni mjeseci da se prođu kroz zahtjeve kupaca i loše opklade u njegovoj matičnoj kompaniji Alameda Research. Čini se da su neki odjeli solventni, rekli su, iako bi moglo potrajati do januara sljedeće godine da se sastavi potpuni bilans stanja s detaljima ukupne imovine i obaveza kompanije.

Wall Street Journal je naveo da,

“Firma je pronašla oko 1,4 milijarde dolara u gotovini za koje kaže da pripada poslu, što je više nego dvostruko više od cifre date u izvještaju sudu prošle sedmice. Jedinice koje se mogu spasiti mogle bi se prodati iz stečaja.”

Sudac je u utorak rekao da će odobriti niz zahtjeva koje je FTX podnio kako bi pomogao kompaniji u upravljanju stečajem. Ovo uključuje redigovanje identiteta kupaca sa zamrznutim sredstvima na berzi.

U međuvremenu, kako je objavljeno, FTX, Bankman-Friedovi roditelji i viši rukovodioci kompanije kupili su najmanje 19 nekretnina vrijednih oko 121 milion dolara na Bahamima u protekle dvije godine. Kupljeno je 15 nekretnina vrijednih oko 100 miliona dolara FTX Property Holdings 2021. i 2022. godine, prema izvještaju Reutersa, pozivajući se na zvanične imovinske zapise.

Bahamska dilema

Kao što je rečeno, neka imovina FTX-a je vezana na Bahamima, gdje su finansijske vlasti zaplijenile digitalnu imovinu FTX-ovih lokalnih operacija ranije ovog mjeseca. Menadžeri su tvrdili da je to učinjeno neovlašćenim pristupom njegovoj korporativnoj mreži.

The Komisija za vrijednosne papire Bahama je naveo da je kripto imovina prebačena u novčanik koji kontroliše vlada “na čuvanje” u skladu sa lokalnim zakonima.

Advokati koji zastupaju likvidatore izjavili su na sudu u utorak da se ne slažu s Bromleyjevom karakterizacijom da su filijale sa sjedištem u SAD-u imale kontrolu nad nekim sredstvima klijenata.

“Imamo nekih nesuglasica koje ćemo riješiti vremenom,” rekao je Christopher Shore, američki savjetnik bahamskih likvidatora.

Simone Morgan-Gomez, partner u Callenders & Co.sa sjedištem na Bahamima, ali nije uključen u slučaj, komentirao je da,

“Likvidacija ovih razmjera vjerovatno će potrajati nekoliko godina.”

Podneseni sudski dokumenti, navodi se u izvještaju, pokazuju kulturu oskudnog vođenja evidencije na ugašenoj berzi, kao i nesuglasice između njenih američkih menadžera i bahamskih likvidatora oko toga ko treba da kontroliše imovinu kompanije i raspodjelu kreditorima.

____


– Novo otkriće: američki tužioci su istraživali FTX mnogo prije nego što je razmjena propala
– Američki senatori traže vjernost investicijske kompanije od 4,5 triliona dolara da preispita izloženost bitkoinu nakon pada FTX-a

– FTX Najnovije – Cijene kriptovaluta se poravnavaju, ali FTX ima samo 1,24 milijarde dolara u gotovini, Bahami i SBF Link, Genesis na rubu, FTX Japan povlačenja
– Modificirani video osnivača FTX-a Sam Bankman-Fried usmjerava korisnike na lažnu web stranicu – Ovo je ono što trebate znati

Leave a Reply

Your email address will not be published.