Crypto

Nedavni FTX hakovi dokazuju da je bilo ispravno ‘osigurati’ svoju imovinu: Bahamski regulator

Komisija za vrijednosne papire Bahama kaže da nastavljeni “pokušaji hakovanja” digitalne imovine FTX-a dokazuju da su oni uputili pravi poziv da preuzmu kontrolu nad imovinom berze 12. novembra.

U izjava 23. novembra, komisija je saopštila da činjenica da su FTX-ovi „sistemi bili kompromitovani i da se i dalje suočavaju sa novim pokušajima hakovanja – pojačava mudrost brze akcije komisije da osigura ovu digitalnu imovinu“.

Istog dana kada je FTX 11. novembra podneo zahtev za bankrot, kripto zajednica je počela da beleži odlive u vrednosti od oko 266,3 miliona dolara na novčanike povezane sa FTX-om. Do 12. novembra, odlivi su narasli na više od 650 miliona dolara.

Blockchain analitičari sugeriraju da se sumnja da je 477 miliona dolara ukradeno, dok je ostatak premješten u sigurno skladište od strane FTX-a.

U svom najnovijem saopćenju, komisija je navela, iako je 10. novembra suspendovala licencu FTX Digital Markets (FDM) za obavljanje poslova i oduzela ovlašćenja svojim direktorima, to nije bilo dovoljno za zaštitu kupaca i kreditora FDM-a.

Komisija je dalje objasnila da je zbog “prirode digitalne imovine” i “rizika povezanih s hakovanjem i kompromisom” zatražila nalog od Vrhovnog suda da se sva digitalna sredstva sa FTX-a prenesu na komisiju na “čuvanje”.

Najnovija izjava potkrepljuje nedavnu analizu analitičke firme blockchain Chainalysis i Twitter kripto istražitelja ZachXBT, koji je rekao da dokazi na lancu sugeriraju da akcije bahamskog regulatora nisu povezane s navodnim „FTX hakerom“.

Povezano: FTX-ova saga koja je u toku: Sve što se dogodilo do sada

Komisija se također osvrnula na hitni prijedlog FTX Trading Limited od 17. novembra, koji je prozvao “vladu Bahama” da “usmjerava neovlašteni pristup sistemima dužnika” nakon početka podnošenja zahtjeva za stečaj u poglavlju 11.

“Žalosno je što je u podnescima iz poglavlja 11, novi izvršni direktor FTX Trading Ltd. pogrešno predstavio ovu blagovremenu akciju kroz neumjerene i netačne navode iznesene u Zahtjevu za prijenos”, rekla je Komisija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.