Crypto

Naučni ured Bijele kuće poziva na komentare o svom programu istraživanja digitalne imovine

Administracija predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena nastavlja s razradom svoje nacionalne agende za istraživanje i razvoj digitalne imovine. U zahtjevu za informacijama (RFI) od 26. januara i pregledanom od strane Federalnog registra, Ured Bijele kuće za nauku i tehnologiju (OSTP) poziva na komentare kako bi joj pomogao da identifikuje prioritete dnevnog reda. Pojedinci i organizacije mogu dostaviti komentare dužine do deset stranica do 23. marta.

Bijela kuća je u septembru najavila kreiranje dnevnog reda među velikim brojem narednih koraka nakon otkrivanja „prvog ikada“ Sveobuhvatnog okvira za odgovoran razvoj digitalne imovine. Kao takav, nova agenda je dio niza istraživačkih aktivnosti vezanih za kriptovalute koje je pokrenula predsjednikova Izvršna naredba (EO) o osiguravanju odgovornog razvoja digitalne imovine izdata u martu.

Povezano: Regulatori i lideri industrije reaguju na Bajdenovu izvršnu naredbu o kriptovalutama

RFI je rekao da se planom nastoji “oblikovati napor cijele vlade” za razvoj digitalne imovine i tehnologije distribuirane knjige. Također je opisano kao sredstvo za “nastavak podrške istraživanju koje pretvara tehnološka otkrića u proizvode spremne za tržište” i “pokretanje temeljnih istraživanja”. U njemu je pisalo:

„Istraživanje i razvoj (R&D) u ovom prostoru često se provodi na fragmentiran način, uz ograničeno razmatranje širih implikacija, primjena i negativnih rizika za osnovne inovacije. […] Sveobuhvatniji pristup istraživanju i razvoju pružio bi konkretna područja fokusa na postizanju holističke vizije ekosistema digitalnih sredstava koji utjelovljuje demokratske vrijednosti i druge ključne prioritete.”

Položaj stručnjaka za blokčejn je dodat OSTP-u donošenjem Zakona o čipovima i nauci u avgustu. Ured je ispitao i izvijestio o efektima digitalne imovine na okoliš kao dio svog mandata EO i pripremio pregled opcija dizajna digitalne valute centralne banke kao dio tekućeg i do sada neuvjerljivog razmatranja američkog digitalnog dolara.

Reakcije na Bajdenov sveobuhvatni okvir kretale su se od mlakih pohvala do potpunog razočaranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *