Crypto

Napravljen da padne? Kako CBDC sunce izlazi, stabilni novčići mogu uhvatiti senku

Došlo je do vrenja u pogledu digitalnih valuta centralne banke (CBDC), a većina ljudi zaista ne zna šta da očekuje. Čini se da različiti efekti bujaju u različitim dijelovima svijeta.

Uzmite u obzir: Kineski e-CNY već je koristilo više od 200 miliona njenih građana, a potpuno uvođenje bi moglo da se dogodi već u februaru – ali hoće li digitalni juan dobiti međunarodnu popularnost? Evropska centralna banka već nekoliko godina istražuje digitalni euro, a Evropska unija bi mogla da uvede digitalni euro račun 2023. Ali, hoće li to imati ograničenja, kao što je gornja granica digitalnih eura koju može držati jedna strana? Digitalni dolar Sjedinjenih Država mogao bi biti najiščekivanija digitalna valuta vlade s obzirom na to da je USD svjetska rezervna valuta, ali kada će se pojaviti, ako ikada? Implementacija bi mogla biti za najmanje pet godina.

Usred sve te neizvjesnosti, jedno pitanje je opstalo, barem u kriptoverzu: kakav će utjecaj digitalne valute velike ekonomije imati na stabilne coine? Da li bi im to ostavilo kiseonik za disanje?

S pozitivne strane, neki vjeruju da će većina velikih CBDC-a ići veleprodajnim putem, odnosno omogućiti direktan pristup digitalnom novcu ograničenom broju velikih finansijskih institucija. Ako je tako, da li bi to moglo ostaviti “maloprodajni dio” za stabilne coine u sektoru plaćanja?

“Njihove novčanike ili račune mogu držati posrednici poput komercijalnih banaka, koji tada imaju potraživanja od centralne banke. Ali efektivno, većina CBDC-a će se koristiti za maloprodajna plaćanja”, rekao je Gerard DiPippo, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, za Cointelegraph: “Ovo uključuje kineski e-CNY, za koji mnogi vjeruju da će biti prvi CBDC sa velikom ekonomijom koji će biti uveden u velikom obimu.”

„Iako je još rano za pozivanje, očekivao bih da će CBDC-ovi biti dostupni i maloprodajnim i veleprodajnim stranama“, rekao je za Cointelegraph Arvin Abraham, partner odvjetničke firme McDermott Will and Emery iz Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da:

„Vlade imaju konkurentski imperativ da dozvole maloprodajnu upotrebu CBDC-a kako bi njihove valute održale relevantne u svijetu sa stabilnim coinima i drugim kriptovalutama koje se sve više prihvaćaju kao sredstvo plaćanja.”

Takmičenje za korisnike?

Pod pretpostavkom, dakle, da se pojavi maloprodajno nadmetanje između stabilnih kovanica i CBDC-a, što će vjerovatno prevladati?

“Očigledna prednost stabilnih kovanica je da postoje ili su barem dalje od većine CBDC-ova. Ovo je posebno tačno u američkom kontekstu”, rekao je DiPippo. “Mislim da bi američkom CBDC-u trebalo mnogo godina da se postavi čak i ako ga danas ovlasti Kongres.”

S druge strane, drugi vjeruju da će CBDC-ovi, ako i kada se pojave, učiniti stabilne coine suvišnim. Uzmite u obzir da su dva vodeća stabilna coin-a, Tether (USDT) i USD Coin (USDC), oba povezana s američkim dolarom i oba imaju za cilj vezu 1-1.

“U svijetu sa CDBC-om u američkim dolarima, potreba za ovim novčićima nestaje, jer će postojati alternativa za kriptovalute koja je uvijek podržana 1-1 dolarom i koja je efektivno zamjenjiva sa svojim fiat ekvivalentom”, rekao je Abraham.

Ali, možda ishod nije binarni; izbor jednog ili drugog. Možda oni mogu mirno koegzistirati, što je mogućnost koju je iznio ništa manje autoritet kao drugi najviši zvaničnik američke centralne banke.

“Ako bi privatni novac – u obliku stabilnih kovanica ili kriptovaluta – postao široko rasprostranjen, mogli bismo vidjeti fragmentaciju američkog platnog sistema u takozvane vrtove sa zidovima”, svjedočio je potpredsjednik Fed-a Lael Brainard na saslušanju u Kongresu u maju, dodajući da : “CBDC bi mogao koegzistirati i biti komplementaran stabilnim kovanicama i novcu komercijalnih banaka pružanjem sigurne obaveze centralne banke u digitalnom finansijskom ekosistemu.”

Mogu li stabilni i CBDC-ovi postojati jedan pored drugog?

Da li je ovaj harmoničan scenario realističan? “Ne vidim razlog zašto stabilni i CBDC-ovi ne mogu koegzistirati”, rekao je DiPippo za Cointelegraph. „U praksi, njihov stepen koegzistencije će delimično zavisiti od regulative, konkretno da li neke vlade uopšte dozvoljavaju stabilne coine za plaćanja – posebno u prekograničnom kontekstu.”

Mnogo će zavisiti od korisničkog iskustva, prednosti u pogledu troškova i opšte upotrebljivosti svakog instrumenta, dodao je DiPippo. “Generalno, imam više povjerenja u privatni sektor da će uspjeti u ovom pogledu. Ne brinem se toliko da će stabilni kovani biti ‘istisnuti’ koliko da budu zabranjeni.”

Burza kriptovaluta Coinbase ne samo da vjeruje u kohabitaciju, već kaže da bi CBDC-ovi mogli čak i povećati stabilne coine, navodi se u julskoj bijeloj knjizi. “Čvrsto vjerujemo da će CBDC-ovi nadopuniti i potaknuti robusne, inkluzivne i sigurne inovacije za stabilne coine i širu ekonomiju digitalnih sredstava.”

Stablecoins su u boljoj poziciji za inovacije od CBDC-a, dodao je Coinbase. “Pored toga što imaju prednost prvog pokretača, očekuje se da će stabilni kovani nastaviti da se brzo razvijaju i inoviraju u narednim godinama, eksperimentirajući na načine na koje CBDC-ovi možda neće moći zbog razlika u veličini i opsegu.”

Povezano: Metaverse vizionar Neal Stephenson gradi blockchain kako bi uzdigao kreatore

CBDC-ovi također mogu biti opterećeni određenim ograničenjima od kojih bi stabilni kovani mogli biti izuzeti. U svojoj potrazi za digitalnim eurom, Evropska centralna banka “istražuje ograničenje od 3.000 eura za iznos digitalnog eura koji jedna strana može držati, na osnovu različitih političkih razmatranja”, navodi se u bijeloj knjizi. Ako bi se to dogodilo, stabilni coin-ovi bi vjerojatno mogli poslužiti onima koji “trebaju veći dio ekvivalenta digitalne fiat valute”. Stablecoins bi također mogli ponuditi veće kamatne stope od CBDC-a, sugerira list.

„I dalje bi mogla postojati uloga stabilnih kovanica uz CBDC, iako bi bila ograničenija nego danas“, priznao je Abraham. Stablecoins bi mogli biti korisni u pružanju zgodnog načina da imate interes u korpi dionica, robe i ostalog. To jest, „njihova funkcija bi bila sličnija fondovima za praćenje gdje je vrijednost vezana za nekoliko sredstava.“

Tada, također, američki CBDC možda neće biti spreman za potpuno uvođenje sljedećih pet godina, napisao je Thomas Cowan, dio tima u Bostonskom Fed-u koji je u februaru objavio tehnički istraživački rad o potencijalnim CBDC dizajnima na nedavnom blogu. :

“Do trenutka izdavanja američkog CBDC-a, regulirani stabilni coin-ovi mogli bi pružiti rješenja za koja je CBDC možda bio dizajniran – kao što je povećanje finansijske uključenosti, smanjenje troškova transakcije i vremena poravnanja, povećanje pristupa USD, pa čak i proširenje uloge dolara kao globalne rezervne valute.”

MiCA zamračuje izglede za stabilne coine u Evropi

U Evropi, međutim, izgledi za stabilne coine – ili „takozvane ‘stabilne coine’” kako ih nazivaju neki zvaničnici EU – mogli bi biti problematičniji. Regulativa o tržištima kripto-aktive (MiCA), za koju se očekuje da će stupiti na snagu 2024. godine, predstavlja “brojne izazove za stabilne coine”, rekao je Abraham, a posebno zabranu plaćanja kamata od strane izdavača stabilnih coin-a.

Takva zabrana bi “lišila evropske građane atraktivne opcije ulaganja, posebno imajući u vidu da se očekuje da će instrumenti finansijskih stimulacija koji su usvojeni za ograničavanje ekonomskog uticaja karantina dovesti do istorijski visokih stopa inflacije”, primetio je Firat Cenzig, viši predavač prava na Univerzitetu. Univerzitet u Liverpulu. U međuvremenu, Nicolaes Tollenaar, partner holandske advokatske firme Resor, predložio je u Financial Times Početkom avgusta objavljeno je mišljenje da bi takva zabrana „primorala emitente da usvoje poslovni model koji je održiv samo sa skoro nultim kamatama“, što je malo verovatno u bliskoj budućnosti.

Zašto Kina?

Na drugim mjestima, kineski e-CNY već je koristilo oko 250 miliona, i on ostaje ključni dio svake globalne rasprave o CBDC-u. Šta bi digitalni juan značio ne samo za stabilne coine već i za američki dolar?

U martu je studija Hoover instituta istakla da bi “s vremenom širenje e-CNY moglo umanjiti ulogu dolara kao svjetske rezervne valute i potkopati sposobnost Sjedinjenih Država da uvedu financijske sankcije protiv lažnih međunarodnih aktera.”

DiPippo, na primjer, ne vidi veliku prijetnju od e-CNY na međunarodnoj sceni. “Malo je vjerovatno da će e-CNY riješiti šire probleme s internacionalizacijom renminbija, uključujući kinesku kontrolu kapitala i geopolitičke probleme.” Primarna upotreba e-CNY je za domaće maloprodajne transakcije, iako su “eksperimenti u toku kako bi se e-CNY učinio upotrebljivim preko granica i interoperabilnim s nekim regionalnim CBDC-ima”, dodao je.

Malo je vjerovatno da će ugroziti položaj USD kao rezervne valute sam po sebi, prvenstveno zato što je dizajniran kao digitalna zamjena za gotovinu koja ne plaća kamatu. “Centralne banke ne bi prebacile značajan dio svojih međunarodnih rezervi u zamjenu za gotovinu bez prinosa; oni će nastaviti da drže obveznice. e-CNY to neće promijeniti”, rekao je DiPippo za Cointelegraph.

Šta je sa finansijskom uključenošću?

Sve u svemu, postoje dobri razlozi zašto bi se CBDC i stabilni koini mogli smatrati zaključanim u igri sa nultom sumom. Oni imaju istu svrhu dizajna, tj. efikasnije premještanje novca, a CBDC velike ekonomije vjerovatno neće biti ni baziran na blockchain-u jer bi to učinio presporo, kaže Cowan.

Na drugom mjestu, Eswar Prasad, profesor ekonomije na Univerzitetu Cornell i autor knjige, Budućnost novcarekao je za Cointelegraph ranije ove godine: “Široko i lako dostupan digitalni dolar bi potkopao slučaj privatno izdatih stabilnih kovanica,” iako bi stabilne coine koje su izdale velike korporacije “i dalje mogle imati snagu, posebno unutar vlastitih komercijalnih ili financijskih ekosistema tih korporacija.”

Povezano: Decentralizovane finansije se suočavaju sa višestrukim preprekama za usvajanje

Na kraju, potrošači mogu odrediti koji instrument nosi dan. Što se tiče usvajanja na tržištu, “korisničko iskustvo će biti ključno”, dodao je DiPippo. “Dakle, u tom pogledu, ne vidim da stabilni kovani imaju inherentnu prednost u odnosu na CBDC.”

Tu je i pitanje finansijske inkluzije, cilja kojem i dizajneri CBDC-a i izdavači stabilnih kovanica govore na glas. “Svakodnevni ljudi poput vas i mene vjerovatno neće ići u Fed kako bi naveli naše CBDC-ove za transakcije na dnevnoj bazi”, napisao je Cowan. Odnosno, kupci će i dalje dobijati svoje digitalne dolare od komercijalnih banaka, baš kao što danas dobijaju gotovinu od lokalnih banaka. To možda neće pomoći onima koji nemaju bankovne račune. Prema Cowanu:

“Regulisani stabilni koini mogli bi biti bolje pozicionirani za poboljšanje finansijske uključenosti. To je zato što se stabilni coinovi nalaze u brojnim javnim lancima i mogu se lako pohraniti i premjestiti bez potrebe za središnjom stranom – baš kao i gotovina danas.”

Cowan vidi prostor za oba finansijska instrumenta: „Kako god da se vrijednost skladišti i razmjenjuje u budućnosti, i stabilni i CBDC-ovi će vjerovatno imati vodeću ulogu u nadolazećoj transformaciji financija.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *