Crypto

Nakon FTX-a: Defi može postati mainstream ako prevaziđe svoje nedostatke

Kolaps sada bankrotirane berze kriptovaluta FTX izazvao je mnoge zabrinutosti zbog neregulisanih centralizovanih platformi.

Investitori se sada pitaju koliko je sigurno držati svoja sredstva na ovim berzama i izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog centralizovanog donošenja odluka bez ikakvih provjera.

FTX je držao milijardu u fondu klijenta i utvrđeno je da koristi kripto imovinu koju su deponovali klijenti kako bi ublažio svoje poslovne gubitke.

Nadalje, nedavni izvještaj sugerira da je propast brojnih kripto berzi u protekloj deceniji trajno izbacila 1,2 miliona Bitcoina (BTC) – skoro 6% svih Bitcoin – iz opticaja.

Otkrivanje neetičke prakse od strane FTX-a u podnošenju zahtjeva za bankrot izazvalo je paniku među investitorima koji već gube povjerenje u ove centralizirane trgovačke firme. Odlivi na berzi dostigli su istorijski maksimum od 106.000 BTC mesečno nakon fijaska FTX-a, a gubitak poverenja u centralizovane berze (CEX) gurnuo je investitore ka platformama za samoodržavanje i decentralizovano finansiranje (DeFi).

Korisnici su povukli novac sa kripto berzi i okrenuli se ne-kastodijalnim opcijama za trgovinu sredstvima. Uniswap, jedna od najvećih decentralizovanih berzi (DEX) u ekosistemu, registrovala je značajan porast obima trgovanja 11. novembra, na dan kada je FTX podneo zahtev za bankrot.

Sa implozijom FTX-a koja djeluje kao katalizator, DEX trgovanje je doživjelo značajan porast obima. Samo prošle sedmice, Uniswap je registrovao preko milijardu dolara u 24-satnom obimu trgovanja, mnogo više od mnogih centraliziranih berzi u istom vremenskom okviru.

Aishwary Gupta, šef osoblja DeFi-ja u Polygonu, rekao je za Cointelegraph da je neuspjeh centraliziranih entiteta poput FTX-a definitivno podsjetio korisnike na važnost DeFi-ja:

„DeFi-centrične platforme jednostavno ne mogu postati žrtve sumnjivih poslovnih praksi jer za njih ‘kod je zakon’. Očigledno, i korisnici to shvaćaju. Nakon pada FTX-a, Uniswap je okrenuo Coinbase kako bi postao druga najveća platforma za trgovanje Ethereumom nakon Binancea. Kako decentralizovane platforme upravljaju pametnim ugovorima koji se mogu revidirati i transparentnim umjesto ljudi, jednostavno ne postoji način da korupcija ili loše upravljanje uđu u jednačinu.”

Prema podacima Token Terminala, dnevni obim trgovine na trajnim berzama dostigao je 5 milijardi dolara, što je najveći dnevni obim trgovine od pada Terre u maju 2022.

Nedavno: Kanadska kripto regulacija: Bitcoin ETF-ovi, strogo licenciranje i digitalni dolar

Cointelegraph se obratio PalmSwapu, decentraliziranoj vječnoj berzi, kako bi razumio ponašanje investitora nakon FTX krize i kako je to uticalo posebno na njihovu platformu. Bernd Stöckl, direktor proizvoda i suosnivač Palmswapa, rekao je za Cointelegraph da je berza doživjela značajan porast obima trgovanja.

“Upotreba DeFi-ja će sigurno porasti zahvaljujući padu FTX-a. Rečeno je da su Crypto.com, Gate.io, Gemini i neke druge centralizovane berze u vrućim vodama,” rekao je on, dodajući: “Uz toliki pad CEX-a, poverenje u skrbničke novčanike je veoma nisko i prednosti DeFi-ja će sigurno biti usvojen od strane većeg broja korisnika.”

Elie Azzi, suosnivač i dobavljač DeFi infrastrukture VALK, vjeruje da bi povećanje obima DEX-a moglo biti početak dugoročnog trenda, s obzirom na opću nevoljkost trgovaca da povjeruju CEX-ovima svoju imovinu. Rekao je Cointelegraphu:

„DEX-ovi inoviraju mnogo brže od svojih kolega, pri čemu vrijeme izvršenja i poravnanja postaje gotovo trenutno u određenim lancima. Trend je da DEX-ovi razvijaju upotrebljivost i korisničko sučelje CEX-a, dok poboljšavaju logiku u pozadini. U kombinaciji s jedinstvenim karakteristikama koje donose DEX-ovi, uključujući samo-skrbništvo, mogućnost trgovine iz vlastitog novčanika i zadržavanje kontrole nad privatnim ključevima.”

Dodao je da bi CEX platforme mogle vidjeti strože kontrole i inicijative za transparentnost, ali bi ta „transparentnost postojala prima facie u punom DeFi-ju. Umjesto toga, niko ne bi trebao vjerovati CEX-ovima u vezi sa imovinom, a bilo koja aktivnost, bilo da se radi o trgovini, obezbjeđivanju likvidnosti ili bi inače bila evidentirana u realnom vremenu na lancu.”

DeFi-jeva borba sa ciljanim hakovima

Dok su DeFi protokoli doživjeli značajan porast nakon neuspjeha centralizirane razmjene, sam ekosistem u nastajanju bio je glavna meta za hakere 2022. godine.

Prema podacima grupe za kriptoanalitiku Chainalysis, skoro 97% svih kriptovaluta ukradenih u prva tri mjeseca 2022. preuzeto je iz DeFi protokola, u odnosu na 72% u 2021. i samo 30% u 2020. godini.

Neki od najvećih DeFi eksploata u 2022. uključuju eksploataciju Ronin mreže u martu koja je rezultirala gubitkom sredstava u vrijednosti od 620 miliona dolara. Hak na mostu Wormhole izgubio je 320 miliona dolara, a Nomadski most je ugrožen za 190 miliona dolara. Samo u oktobru ukradeno je 718 miliona dolara kripto imovine iz 11 različitih DeFi protokola.

Većina hakova u DeFi ekosistemu dogodila se na cross-chain mostovima, za koje Jordan Kruger, izvršni direktor i suosnivač DeFi protokola za ulaganje Vesper Finance, vjeruje da se ne bi trebali smatrati DeFi eksploatacijom.

“Znatan dio tih eksploata (oko 3 milijarde dolara ove godine) bili su napadi na mostove. Mostovi nisu toliko ‘DeFi’ koliko infrastruktura. CEX gubici su manji od ovog broja za red veličine. Međutim, DeFi će se poboljšati i postati sigurniji brže od svojih centraliziranih kolega zbog svoje sposobnosti bržeg ponavljanja. Ovo je slično načinu na koji je Linux imao velike koristi od pristupa otvorenog koda i postigao snažnu reputaciju za sigurnost i fenomenalno usvajanje”, rekla je za Cointelegraph.

DeFi je izgrađen na etosu istinske decentralizacije i proces donošenja odluka je često automatiziran korištenjem pametnih ugovora. Iako DeFi pokušava eliminirati ljudsku intervenciju, ranjivosti se i dalje pojavljuju putem različitih medija, bilo da se radi o lošem kodiranju pametnih ugovora ili kršenju osjetljivih podataka.

Lang Mei, izvršni direktor AirDAO-a, rekao je za Cointelegraph da je nova DeFi tehnologija sklona nekim greškama i problemima, ali treba imati na umu da je većina hakova „povezana ili sa pozajmljivanjem ili premošćavanjem unakrsnih lanaca, da može biti izuzetno izazovno spriječiti ranjivosti u tehnologiji koja je i radikalno nova i često ima veoma ubrzan razvojni raspored zbog konkurencije.”

Predložio je dodatne mjere koje programeri mogu poduzeti kako bi minimizirali vjerovatnoću iskorištavanja koda u njihovim decentraliziranim aplikacijama, kao što su “White hat hakiranje, programi za nagrađivanje grešaka i stimulacija testneta su vrijedni alati koji pomažu u identifikaciji i ispravljanju grešaka. Takođe se mogu koristiti za privlačenje i angažovanje korisnika, tako da je to u suštini koristan rezultat iz perspektive tima. Decentralizacija moći upravljanja je također važna kroz distribuciju zaliha tokena i zaštitne mjere kao što su novčanici s više potpisa.”

Till Wendler, suosnivač DApp ekosistema Peaq u vlasništvu zajednice, rekao je za Cointelegraph da je teško eliminirati mane povezane s ljudima u pametnim kontaktima i dizajnu.

„Najtemeljitija revizija sigurnosti pametnih ugovora vas vodi samo tako daleko – neki eksploati su rezultat načina na koji pametni ugovori međusobno komuniciraju u širem ekosistemu, a ne samo iz njihovih intrinzičnih nedostataka u dizajnu“, rekao je, navodeći: „Ipak, DeFi prostor je sada definitivno u boljem stanju nego što je bio, i radi svoje najbolje sigurnosne prakse u pokretu, postajući iz sata u sat sve pouzdaniji.”

Mitchell Amador, izvršni direktor u Bug Bounty protokolu Immunefi, rekao je za Cointelegraph da DeFi može dobiti pomoć od napretka u odjelu sigurnosti:

„Postoji ogromna eksplozija sigurnosne tehnologije koja se tiho gradi u pozadini kako bi se pozabavila sigurnosnim problemom iz svih uglova.”

„Vremenom, s obzirom na inovacije u UX-u i sigurnosti, kao i inherentne karakteristike transparentnosti DeFi-ja, DeFi bi mogao trajno nadmašiti centralizirane platforme, ali ova dinamika također ovisi o divljim kartama propisa,“ dodao je Amador.

Kolaps centraliziranih platformi 2022. godine i kasniji porast usluga koje nisu pod skrbništvom i DeFi servisa zasigurno su znak promjenjivih vremena. Međutim, prema mnogima u kripto prostoru, najvažniji faktor u FTX sagi bio je nedostatak razumijevanja i dužne pažnje od strane kripto investitora.

Bezbroj stručnjaka za kriptovalute već duže vrijeme zagovara samozaštitu i korištenje decentralizirane platforme. Barney Chambers, suosnivač mreže Umbria, rekao je za Cointelegraph:

„Prostor kriptovaluta i dalje je divlji, divlji zapad finansija. Evo nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da su sredstva sigurna: Nikada nemojte povezivati ​​svoj novčanik s web lokacijom kojoj nemate povjerenja, držite ključeve na pouzdanom mjestu kao što je hardverski novčanik, nikada ne vjerujte anonimnim strancima na internetu kada tražite pomoć i uvijek [do your own research]!”

Trenutno, jedini način na koji investitori mogu osigurati da su njihova sredstva zaštićena je da zahtijevaju od strana u koje ulažu da pruže transparentne i jasne informacije o svim računovodstvenim poslovima i oslanjaju se na nekastodijska rješenja u pogledu novčanika i mjesta trgovanja.

Darren Mayberry, šef ekosistema u decentralizovanom operativnom protokolu dappOS, rekao je za Cointelegraph da bi usluge koje nisu skrbništva trebale biti put naprijed za investitore.

Nedavno: Održivost: Šta je potrebno DAO-ima da bi dugoročno uspjeli?

„Odgovornost i revizije trebaju biti standardne procedure za sve investitore, due diligence je prirodan dio poslovanja, kao i provjera činjenica i istraga. Što se tiče ne-kastodialnih novčanika — oni su najpouzdaniji oblik skladištenja koji odgovornost prenosi isključivo na svog vlasnika i time negira mogućnost rizika druge strane“, objasnio je on.

DeFi platforme mogu imati svoj vlastiti skup ranjivosti i rizika, ali promatrači industrije vjeruju da bi odgovarajuća dužna pažnja i smanjenje ljudske greške mogli učiniti novonastali ekosistem DEX platformi opcijom u odnosu na CEX platforme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *