Crypto

Nakon četiri godine, Japan vraća svoj prvi kripto bankomat

Kripto bankomati — ili BTM-ovi prema lokalnoj terminologiji — vratili su se u Japan nakon dugotrajne četverogodišnje pauze.

Lokalna firma za razmjenu kriptovaluta Gaia Co., Ltd objavila je u utorak da će uskoro uvesti BTM-ove koji podržavaju Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH) i Litecoin (LTC).

Uprkos tome što su Bitcoin bankomati debitovali u Tokiju još 2014. godine, zemlja nije videla nijedan bankomat sa aktivnim digitalnim sredstvima od kripto zime 2018. godine, kada je lokalna berza Coincheck hakovana za 530 miliona dolara, bacivši lokalni sektor na kolena i pogoršanje. interesovanje za kripto bankomate.

U početku, BTM-ovi će biti instalirani na lokacijama širom Tokija i Osake, ali kompanija je navela planove za postavljanje 50 BTM-ova širom zemlje u narednih 12 mjeseci. Kompanija je saopštila da se nada da će u naredne tri godine povećati instaliranu bazu na 130 BTM-ova.

BTM-ovi će omogućiti korisnicima da povuku maksimalno 747 dolara, ili 100.000 japanskih jena, po transakciji, uz maksimalnu granicu od 2.243 dolara ili 300.000 jena dnevno. Ograničena povlačenja su dio mjera usklađenosti protiv pranja novca (AML).

BTM: Gaia Co., Ltd

Prema izvještaju lokalnog medija Mainichi Shimbun od srijede, prelazak sa Gaie će biti prvi put da je lokalno registrovana kripto kompanija instalirala kripto bankomate u Japanu.

Za podizanje sredstava sa BTM-a, korisnici se moraju registrovati kod kompanije kako bi dobili posebnu karticu koja im omogućava pristup za to. Nakon odobrenja, korisnici mogu poslati kripto sredstva na BTM putem pametnog telefona, a zatim podići gotovinski iznos u jenima.

BTM-ovi će pomoći da se ubrza trenutni proces povlačenja u zemlji, za koji je često potrebno nekoliko dana za prebacivanje sredstava sa mjenjačnice na lokalni bankovni račun, navela je agencija na japanskom jeziku.

Kripto kamata se ponovno pojavljuje?

Hak na Coincheck-u, zajedno sa hakiranjem od 500 miliona dolara na Mt. Gox kripto berzi 2014. godine, na kraju je doveo do toga da se vlada odlučila za hands-off pristup dodijelivši nadzor samoregulatornoj agenciji, Japanskoj asocijaciji virtuelnih valuta (JVCEA) .

Međutim, čini se da je vlada ponovo imala interes da pomogne da tržište napreduje ove godine.

Povezano: Japanske kripto grupe pozivaju na ukidanje oporezivanja dobiti na papiru

Kao što je ranije objavljeno u julu, Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) dala je JVCEA „stroga upozorenja“ da ubrza uvođenje regulative o sprečavanju pranja novca.

U međuvremenu, premijer Fumio Kishida također je pozvao entitet da ubrza svoj dugotrajni proces provjere novih aplikacija za popis digitalne imovine s lokalnih berzi.

Prošlog mjeseca, Cointelegraph je izvijestio da je Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) otvorilo svoju znamenitu kancelariju za Web3 politiku u Sekretarijatu ministra. Novoosnovani entitet će raditi na razvoju inovativnog poslovnog okruženja za Web3 kompanije, zajedno sa uvođenjem regulative za podršku sektoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *