Crypto

Najviši zvaničnici SEC-a odstupili su nakon kontroverznih sastanaka sa Semom Bankmanom-Friedom i lobistima FTX-a

Dan Berkovitz, generalni savjetnik Komisije za vrijednosne papire i berze, podnio je ostavku zbog izvještaja da se sastao i večerao sa osramoćenim osnivačem FTX-a, Semom Bankman-Friedom.

U nedavnom saopštenju, SEC je rekao da Berkovitz napušta svoju funkciju u agenciji od 31. januara. Megan Barbero, trenutno glavni zamjenik glavnog savjetnika SEC-a, bit će imenovana za glavnog savjetnika nakon njegovog odlaska.

Berkovitz je bio saveznik FTX-a unutar finansijske regulatorne agencije i imao je sastanke s Bankman-Friedom i drugim kripto lobistima, izvještava Washington Examiner. Izdanje je tvrdilo da je pregledalo mejlove koji sugerišu da je zvaničnik SEC-a imao topao odnos sa SBF-om.

E-mailove je prvobitno dobio nadzorni organ Protect the Public’s Trust. Michael Chamberlain, direktor Protect the Public’s Trust, rekao je:

“Ako je ikada postojala scena koja bi dočarala viziju DC-a namještenog prema korumpiranim insajderima na račun malog čovjeka, bilo bi teško nadmašiti ovu. Nedugo pre njegovog kolapsa i niza optužbi za prevaru, SBF i njegova banda su se udvarali.”

U oktobru prošle godine, dok su SEC i CFTC raspravljali o najboljim metodama za regulaciju kriptovaluta, Bankman-Fried, generalni savjetnik FTX-a Ryne Miller i tadašnji predsjednik FTX-a Brett Harrison sastali su se s Berkovitzom u luksuznom restoranu. Prisustvo Berkovitza na večeri pokazuje napore SBF-a da utiče na zakonodavce i regulatore.

Kako je objavljeno, SBF je bio drugi najveći donator Demokratske stranke, nakon milijardera Georgea Sorosa, u izbornom ciklusu 2021-2022, donirajući 39.884.256 dolara demokratama. Elon Musk je čak sugerirao da je mogao donirati čak milijardu dolara demokratama.

Početkom novembra, SBF je također otkrio da je donirao milione dolara za podršku dvostranačkim političarima u pokušaju da namami više kripto saveznika uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2024. godine.

Nakon kolapsa FTX-a, kripto šef je uhapšen na Bahamima ranije ovog mjeseca nakon što su američki tužioci službeno podnijeli krivičnu prijavu protiv njega. Prošle sedmice je izručen u SAD kako bi se suočio s nizom krivičnih prijava.

Južni okrug New Yorka, koji istražuje Bankman-Fried i kolaps FTX-a i njegove sestrinske trgovačke firme Alameda, podigao je optužnicu protiv SBF-a po osam krivičnih prijava, uključujući prevaru i zavjeru zloupotrebom sredstava klijenata. Odvojeno, Komisija za vrijednosne papire i berzu optužila je SBF za “organiziranje šeme za prevaru ulagača u kapital u FTX”.

Bankman-Fried je pušten iz zatvora prošle sedmice nakon što je na njujorškom sudu položio 250 miliona dolara. Od sada se nalazi u kućnom pritvoru u porodičnoj kući Bankman-Fried u Palo Altu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *