Crypto

Najnovije FTX – Cijene kriptovaluta se poravnavaju, ali FTX ima samo 1,24 milijarde dolara u gotovini, Bahami i SBF Link, Genesis na rubu, FTX Japan povlačenja

Sudski podnesci pokazuju da kompanije dužnici FTX-a imaju ukupan gotovinski saldo od samo 1,24 milijarde dolara.

Također su se pojavile vijesti da su američki tužioci istraživali FTX mnogo prije nego što je kompanija propala.

Sažetak stanja koje je sastavila firma za poslovno savjetovanje Alvarez & Marsal i koji je podnio Edgar Mosley koji nadgleda tim, sadrži detalje o unosima svakog od četiri silosa koje je prethodno identificirao i prijavio sudu izvršni direktor FTX-a John Ray.

Alameda silos ima 400 miliona dolara; Dotcom silos 255 miliona dolara; ventures silos 8,6 miliona dolara; i WRS silos 86 miliona dolara.

Ukupni računi dužnika iznose 751,5 miliona dolara, a računi nedužnika 487,7 miliona dolara.

Kompanije regulisane FTX imaju novac u banci

Računi nedužnika uključuju FTX Digital Markets, FTX Philanthropy, Embed Clearing, Embed Financial Technologies i LedgerX – smatra se da su svi ti entiteti solventni prema prethodnim odlukama koje je CEO Ray podneo na sudu tokom vikenda.

Tačan ukupni saldo gotovine je 1.239.306.000 dolara.

134 kompanije iz FTX grupe koje su podnijele zahtjev za Poglavlje 11 u SAD-u i procjenjuje se da imaju obaveze veće od 10 milijardi dolara.

Samo među 50 najvećih povjerilaca duguje se 3,1 milijarda dolara, tako da je manjak gotovine prije otuđenja daleko ispod iznosa koji je potreban da se povjerioci upotpune.

FTX ima preneseni neto operativni gubitak od 3,7 milijardi dolara

Alvarez & Marsal je također u svom sudskom podnesku izvijestio da su prema poreznim prijavama FTX-a i povezanih kompanija imali preneseni federalni neto operativni gubitak od minimalno 3,7 milijardi dolara, na dan 31. decembra 2021.

Minimalni državni neto operativni gubitak FTX-a bio je 715 miliona dolara.

I u nastojanju da locira sredstva, FTX je zatražio da razmjene budno paze na deponovanu imovinu koja je rezultat neovlaštenih transfera, navodeći da se takva imovina treba vratiti u “stečajnu masu”:

Cijene kriptovaluta pronalaze svoje uporište

U pozadini sve većeg straha od zaraze, cijene kriptovaluta su se smirile nakon jučerašnjeg pada.

Nakon što je pao na samo 15.500 dolara, bitcoin se vratio iznad 16.000 dolara u trenutku pisanja.

Ethereum se malo vratio na cijenu od 1.129 dolara, što je povećanje od 2%.

Bahami protiv SAD – Ko je zadužen za rješavanje ovog nereda?

Dan prije nego što je podnesen zahtjev za bankrot u američkom sudu, 10. novembra Komisija za vrijednosne papire Bahama (SCB) zamrznula je imovinu FTX Digital Markets “i povezanih lica”.

Međutim, uprkos tom zamrzavanju, FTX je u dokumentaciji sugerirao da je Sam Bankman-Fried mogao prenijeti digitalnu imovinu vlastima Bahama.

Referenca na „neovlašćeni pristup“ takođe se može odnositi na hakiranje koje je povezano sa „FTX računima za ispuštanje“ koji je juče prodavao ETH, što je dovelo do pada cene tokena za oko 10%.

Dana 15. novembra FTX Digital Markets je podnio Poglavlje 15, koje nastoji da sudski postupak na Bahamima stavi u istu poziciju sa sudom u Delawareu.

Ali od tada, 17. novembra, vlasti Bahama prebacile su svu digitalnu imovinu FTX Digital Markets u novčanike pod kontrolom SCB – potez koji osporavaju advokati FTX Trading, koji kaže da SCB podriva stečajni postupak u SAD-u i krši utvrđene pravila koja zahtijevaju od američkog sudije da odobri bilo kakvo kretanje radi ukidanja “ostanka” ili zamrzavanja imovine.

“Čini se da se automatskim ostankom razmetao ni manje ni više ni vladin akter”, tvrde američki advokati.

Posljedica svega ovoga je da zajednički privremeni likvidatori koje je imenovao SCB za upravljanje FTX digitalnim tržištima sada insistira na tome da FTX Trading nije imao ovlaštenja da podnese zahtjev za stečaj iz poglavlja 11.

FTX Digital Markets je uslužna kompanija grupe, tako da vlasti Bahama imaju pravo.

U znak određenog pokreta, sud na Bahamima je sada pristao da dozvoli da se njegova peticija za poglavlje 15 sasluša pred sudom u Delawareu.

Spor između Bahama i SAD-a je također dat više konteksta tvitovima koji su emitirali Sam Bankman-Fried (SBF), koji kaže da radi na prikupljanju sredstava kako bi FTX vratio iz mrtvih.

U sudskim podnescima, advokati FTX Tradinga ne govore ništa o tome šta misle da se dešava:

„Gospodin Bankman-Fried, suosnivač i kontrolni vlasnik svih dužnika i FDM-a [Bahamas-based FTX Digital Markets]čini se da podržava napore JPL-a [joint provisional liquidators] proširiti opseg FTX DM postupka na Bahamima, potkopati ove slučajeve iz poglavlja 11 i premjestiti imovinu od dužnika na račune na Bahamima pod kontrolom vlade Bahama.”

Prošlog petka SBF je za CNBC rekao da još uvijek radi na spašavanju: “Mislim da bismo trebali pokušati dobiti što je moguće više vrijednosti za korisnike. Mrzim ono što se dogodilo i duboko želim da sam bio oprezniji.”

Izvršni direktor FTX-a Ray je naglasio da SBF nema “stalnu ulogu” u FTX-u:

Novi izvršni direktor FTX-a trenutno provodi stratešku reviziju svoje imovine, a u sudskom podnesku je istakao da se čini da su regulatorna tijela solventna, kao što je spomenuto ranije u ovom članku:

“Na osnovu našeg pregleda protekle sedmice, sa zadovoljstvom saznajemo da mnoge regulirane ili licencirane podružnice FTX-a, unutar i izvan Sjedinjenih Država, imaju solventne bilance, odgovorno upravljanje i vrijedne franšize.”

Dodao je da je “prioritet… istražiti prodaju, dokapitalizaciju ili druge strateške transakcije.”

Sudija John Dorsey danas predsjedava prvodnevnim ročištem suda u Delawareu i morat će započeti pokušajem rješavanja spora između Bahama i američkog suda.

FTX Japan povlačenja će početi prije kraja godine

Danas su bile dobre vijesti za kupce FTX Japana, nakon što su njegovi rukovodioci rekli da će se povlačenje nastaviti prije kraja godine.

U intervjuu za državnu TV NHK, nije bilo naznaka tima podružnice FTX-a da sredstva nisu bila dostupna za povlačenje.

Umjesto toga, kašnjenje u pristupu je zato što FTX Japan koristi iste sisteme plaćanja kao i roditelj, a ta funkcionalnost je suspendovana.

Kao posljedica toga, japanska podružnica je u procesu razvoja vlastitog sistema kako bi se omogućilo ponovno otvaranje isplata kupaca.

Kada su 10. novembra finansijske vlasti prisilile FTX Japan da obustavi sve transakcije, kompanija je držala 19,6 milijardi jena u gotovini i depozitima.

U okviru strateške revizije objavljene u dokumentima podnetim američkom sudu, razmatraju se za otuđenje svi članovi FTX grupa kompanija, uključujući FTX Japan.

Genesis treba prikupiti milijardu dolara ili propasti

Prema izvještaju Bloomberga, Genesis nastavlja da se “bori” da prikupi milijardu dolara kako bi spriječio bankrot.

Genesis je 10. novembra zaustavio otkupe i odobravanje kredita. U to vrijeme je također otkrio da ima 175 miliona dolara zaključanih na FTX računu.

Genesis je u vlasništvu grupe Digital Currency Group, koja također posjeduje Grayscale Bitcoin Trust.

Kao što smo izvještavali, smatra se da je Binance u pregovorima da osigura finansiranje zajmodavca kriptovaluta.

Stečaj Genesisa bio bi ogroman događaj zaraze FTX-a zbog veličine DCG-a, koji ima ulaganja u čak 200 kripto kompanija.

Brige oko Genesisa proširile su se i na DCG i GBTC – potonji posjeduje 3,5% svih bitcoina u opticaju.

U znak kako se živci investitora troše, GBTC fond sada trguje sa diskontom na svoju neto vrijednost imovine od 42,6%. GBTC je pao 75% do danas.

Grayscale daje sve od sebe da učvrsti samopouzdanje:

Da li su se FTX indosant Tom Brady i drugi upustili u lažno predstavljanje?

Na drugim mjestima, regulatori u Teksasu istražuju influensere u vezi s uplatama koje su primili za odobravanje FTX US-a.

Slavne ličnosti Tom Brady i Steph Curry su među onima koje istražuje Teksaški državni odbor za vrijednosne papire, a regulatori razmatraju prirodu otkrivanja podataka i njihovu istaknutost.

“Pomno ih gledamo”, rekao je režiser Joe Rotunda.

Prema advokatima, poznate ličnosti bi se mogle naći u vrućoj vodi ako podrže proizvod za koji zapravo nisu proveli nikakvu analizu, onda bi se to moglo smatrati lažnim predstavljanjem.

Neefikasnost kripto cijena se vraća i vraća lak novac na stol

Trgovačke firme iz Čikaga mogle bi imati stotine miliona dolara, ako ne i milijarde, zaključane na FTX trgovačkim računima, ali to ne znači da nema novca za zaradu.

U stvari, takva je dislokacija na tržištima i efekat masovnog egzodusa trgovačkih pultova, sada postoje ogromne mogućnosti da se beru nisko viseće konzerve za voće na način koji nije bio moguć već nekoliko godina.

Razlike u ceni između berzi, pa čak i između sličnih sredstava na istim berzama dovode do pojave značajnih arbitražnih trgovina, kao što se vidi na grafikonu ispod:

„Ako znate šta radite i imate samopouzdanja da imate svoj novac na berzama, postoje veoma profitabilna mesta za trgovinu“, rekao je Chris Taylor, koji vodi kripto strategije u GSA Capital. Caveat emptor – jer je trgovanje na berzama u ovom trenutku veliko ako.

Beyond FTX – bolje trgovanje, bolji metaverzum

FTX je sigurno usporio kripto i vjerovatno će produžiti zimu. Ipak, čak iu ovom trenutku postoje profitabilne prilike za pametne trgovce i investitore.

Dakle, ako želite da dodate malo alfa u svoj portfolio, dobro mjesto za početak je sektor preprodaje, a mi imamo dvije zanimljive ponude za vašu listu praćenja – Dash 2 Trade (D2T) i RobotEra (TORA).

Dash 2 Trade je savršeno prilagođeno tržištu za svijet nakon FTX-a – njegovi alati za obavještavanje o trgovanju, signali i metrika pomoći će trgovcima i investitorima da uoče probleme i da se drže podalje.

Drugi projekat je RobotEra, koja bi mogla biti sljedeća vruća metaverzalna igra – slična je The Sandboxu, ali bolja – gradite planete pomoću robota.

Kupite Dash 2 Trade u pretprodaji
Kupite RobotEra u pretprodaji

Leave a Reply

Your email address will not be published.