Crypto

Najbolji mjesečni dobici od oktobra 2021. — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

Bitcoin (BTC) počinje novu sedmicu i novi mjesec na oprezno pozitivnom osnovu nakon zaštite ključnih nivoa.

Nakon intenzivnog jula u kojem su makro faktori pružili značajnu volatilnost, akcija cijena BTC-a je uspjela da obezbijedi i sedmičnu i mjesečnu svijeću u korist bikova.

Put ka nekom obliku oporavka se nastavlja, a u nekim trenucima posljednjih sedmica, činilo se da će Bitcoin još teže patiti zbog junskih gubitaka od 40%.

Sada, međutim, među analitičarima već postoji osjećaj optimizma, ali jedna stvar ostaje jasna – ovaj „okup medvjeđeg tržišta“ još ne znači kraj tunela.

Kako ljeto 2022. ulazi u svoj posljednji mjesec, Cointelegraph razmatra potencijalne tržišne pokretače u igri za Bitcoin jer se zadržava blizu svojih najviših nivoa od sredine juna.

Spot cijena vraća trendove medvjeđeg tržišta

Što se tiče performansi Bitcoina u julu, stvari su mogle biti mnogo gore.

Nakon što je u junu zabilježen gubitak od skoro 40%, BTC/USD je uspio zatvoriti prošlog mjeseca sa respektabilnim dobitkom od 16,8%, prema podacima analitičkog resursa Coinglass.

BTC/USD mjesečni grafikon prinosa (snimak ekrana). Izvor: Coinglass

Iako su ti dobici u jednom trenutku premašili 20%, julski rezultat ipak ostaje najbolji za Bitcoin od oktobra 2021. godine – prije nego što je dostignut najnoviji rekord svih vremena od 69.000 dolara.

Sa čvrstim temeljima, među analitičarima je sada pitanje da li i koliko dugo stranka može da nastavi.

“Prvo mjesečno zatvaranje u zelenoj boji od marta”, popularni trgovac i analitičar Josh Rager odgovorio.

“Nakon mjesečnog zatvaranja iznad rekordnog maksimuma iz 2017. godine iz prošlog ciklusa, cijena se polako penje. Za sada izgleda dobro, a čak i ako je ovo ‘medvjeđe tržište’, rado ću kupiti dipove upravo sada.”

Drugi su bili oprezniji, među njima kolega trgovac i analitičar Crypto Tony, koji je primijetio da su nedavni lokalni maksimumi nešto iznad 24.000 dolara još uvijek djelovali kao neosporni otpor tog dana.

„Tražim slom ovog Bitcoin šablona i ostajem kratko dok smo ispod zone snabdevanja od 24.000 dolara koju smo odbili,“ on potvrđeno pratiocima na Twitteru.

Ipak, sedmično i mjesečno zatvaranje zapečatilo je neke važne nivoe kao podršku za Bitcoin. Konkretno, 200-nedeljni pokretni prosek je skrenuo sa otpora na nedeljnom grafikonu, a BTC/USD je zadržao svoju ostvarenu cenu, pokazuju podaci Cointelegraph Markets Pro i TradingView.

U svom najnovijem sedmičnom biltenu objavljenom prošle sedmice, kompanija Blockware za infrastrukturu i rudarenje kriptovaluta Blockware također je napomenula da bi povrat eksponencijalnog pokretnog prosjeka trupa od 180 perioda (EHMA) na nešto manje od 22.000 dolara na mjesečnom grafikonu bio „prilično bikovski“.

“Mjesečni također izgleda vraća svoju EHMA od 180 sedmica, nivo o kojem smo pričali u posljednjih nekoliko mjeseci kao područje makro akumulacije za BTC. Ovo se zatvara i u nedjelju navečer EST”, napisao je vodeći analitičar William Clemente.

“Ako se povrati, bilo bi prilično bikovsko jer su neuspjeli kvarovi/proboji snažan signal.”

BTC/USD 1-sedmični grafikon svijeća (Bitstamp) sa 200-nedeljnim pokretnim prosjekom. Izvor: TradingView

Makro pokreće hlađenje za avgust

Makro slika koja počinje u avgustu predstavlja olakšanje pomiješano s osjećajem nepovjerenja u to kako bi se ostatak godine mogao odigrati.

U kratkim vremenskim okvirima, dionice Sjedinjenih Američkih Država preživjele su prošlomjesečnu volatilnost izazvanu Federalnim rezervama i kraj jula na visokom nivou. Kako je izvijestio Cointelegraph, pozivi za produženo povećanje dionica se povećavaju, nešto što bi mogla biti samo dobra vijest za visoko korelirana kripto tržišta.

Analizirajući stanje robe, u međuvremenu, popularni Twitter nalog Game of Trades predviđao je da će nafta uskoro izgubiti tlo pod nogama i da će to imati upadljiv uticaj na američku inflaciju.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) koji je trenutno na najvišem nivou od više od četrdeset godina odgovoran je za povećanje stope Fed-a koje vrši pritisak na rizičnu imovinu širom svijeta. Zaokret u inflaciji, a samim tim i politika Fed-a mogla bi tako brzo preokrenuti situaciju.

“Veliki prodavači su u petak uskočili u naftu,” jedan post od vikenda čitaj.

“Izgleda da je nafta spremna za slom, uzimajući sa sobom CPI.”

Međutim, globalna slika kada su robe u pitanju nije tako jasna, a makro analitičar Alex Krueger naprotiv upozorava da se evropska energetska kriza još nije odrazila na tržišne cijene.

Za bitkoin je, dakle, trenutni oporavak više „okupljanje medvjeđeg tržišta“ nego istinski povratak snazi.

„Da, ovo je rast medvjeđeg tržišta… za sada“, Krueger napisao.

“Stvar je u tome da se inflacija spusti dovoljno brzo, što je izvodljivo, a energetsku krizu u Evropi ne pogorša oštra zima, što je također izvodljivo, ovo bi moglo završiti kao početak bikovskog tržišta. Za sada niko ne zna.”

Krueger je dodao da bi status quo trebao ostati do “barem do kraja avgusta” kada novi događaji Fed-a utiču na tržište.

Po važnosti, naveo je odluku o ključnoj stopi u septembru, septembarski CPI, samit Fed-a u Jackson Holeu 25. avgusta i štampani CPI od 10. avgusta za jul.

Što se tiče snage američkog dolara, indeks američkog dolara (DXY) ostao je na najnižim nivoima koji nisu viđeni skoro mjesec dana, trenutno ispod 106.

Za Game of Trades indeks je bio značajniji od brojeva. Nakon njegovog paraboličnog uzlaznog trenda, jasna promjena smjera je sada vidljiva na dnevnom grafikonu DXY.

“DXY je slomio svoju parabolu. Postoji samo jedan način na koji se polomljena parabola završava”, stoji komentarisao.

Indeks američkog dolara (DXY) 1-dnevni grafikon svijeća. Izvor: TradingView

RSI postavlja pitanja oko dna cijene

Kada se okrenemo signalima u lancu, oporavka jedne od osnovnih bitcoina nije bila dovoljna da uvjeri analitičara Venturefoundera da je na dnu cijene BTC-a.

Smanjenje Za višegodišnji pregled i upoređivanje BTC/USD u tržišnim ciklusima, popularni kreator sadržaja je tvrdio da je indeks relativne snage Bitcoina (DXY) još uvijek potisnut nakon svog vrhunca u aprilu 2021.

RSI mjeri koliko je BTC/USD preskup ili preprodat po određenoj cijeni, a od maja ima najniža očitanja u istoriji.

Uprkos sugerisanju da se Bitcoinom trguje znatno nižom od njegove fer vrijednosti, RSI tek treba da povrati “bikovski zamah” koji je karakterizirao trčanje preko 20.000 dolara i dalje na kraju 2020.

U aprilu 2021. Bitcoin je dostigao 58.000 dolara prije nego što se prepolovio do kraja jula.

“Jedini način da vidite najnižu vrijednost u julu 2022. kao dno ciklusa je da vidite maksimum u aprilu 2021. kao vrh ciklusa za ovaj ciklus”, izjavio je osnivač Venture-a.

“Bitcoin i Altcoins RSI i bikovski momentum dostigli su vrhunac u aprilu 2021. i nikada se nisu oporavili do kraja ovog ciklusa. Mislite li da smo dosegli dno?”

Još jedan upadljiv period preprodanosti u RSI došao je neposredno nakon kraha COVID-19 u martu 2020., što je značajno utjecalo na snagu cijene koja je prepolovila najnovije blok subvencije.

BTC/USD se, naravno, nikada nije osvrnuo unazad, vraćajući se na najviši nivo svih vremena oko šest meseci kasnije.

BTC/USD 1-mjesečni grafikon svijeća (Bitstamp) sa RSI. Izvor: TradingView

Svrha ETF konačno dodaje fondove

Stvari bi mogle tražiti institucionalnu umiješanost Bitcoina jer se u statistici pojavljuju suptilni znakovi oporavka.

Najnoviji takav signal dolazi od prvog svjetskog fonda kojim se trguje na promptnoj cijeni Bitcoin (ETF), Purpose Bitcoin ETF.

Nakon što je njegov udio u junu iznenada opao za 50%, proizvod konačno ponovo dodaje BTC, što sugerira da potražnja više ne pada.

Svrha je dodala 2.600 BTC, nešto što je komentator Jan Wuestenfeld dodatno primijetio okončalo nekoliko sedmica mirovanja.

“Imovina pod upravljanjem je ipak daleko od rekordne vrijednosti,” on dodano.

Svrha grafikona Bitcoin ETF fondova. Izvor: Glassnode

Međutim, trend oporavka daleko je od sveprisutnog. Pogled na Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nastavlja uznemirujući trend nedostatka potražnje.

Premija fonda prema spot cijeni, koja je dugo zapravo bila diskont, sada kruži rekordno niskim nivoima od skoro 35%, potvrđuju podaci iz Coinglassa.

Grayscale nastavlja pravni postupak protiv američkih regulatora zbog njihovog odbijanja da dopuste spot Bitcoin ETF-a za lansiranje na domaćem tržištu. GBTC bi se pretvorio u takav ETF kada bi uslovi bili dozvoljeni.

GBTC premija u odnosu na imovinu u odnosu na grafikon BTC/USD. Izvor: Coinglass

Novi mesec, novi strah

Bila je to lijepa vožnja, ali sentiment kripto tržišta se već vratio u zonu “straha”.

Povezano: Top 5 kriptovaluta za gledanje ove sedmice: BTC, BNB, UNI, FIL, THETA

Najnovija očitanja Indeksa kripto straha i pohlepe potvrđuju da bi „neutralno“ raspoloženje jedva moglo potrajati jedan dan i da je, uprkos visokim cijenama, teško otresti hladne noge.

Indeks iznosi 33/100 od 1. avgusta, što je još uvijek visoko u poređenju sa prethodnim mjesecima, ali već znatno ispod maksimuma od 42/100 viđenih prije samo nekoliko dana.

Indeks kripto straha i pohlepe (snimak ekrana). Izvor: Alternative.me

Za istraživačku firmu Santiment, međutim, ostaje razlog za optimizam. Vlasnička metrika firme koja upravlja obimom transakcija u odnosu na ukupnu mrežnu vrijednost za Bitcoin je završila jul na vlastitoj „neutralnoj“ teritoriji.

Model cirkulacije tokena od mrežne vrijednosti do transakcije (NVT), nakon štampanja bikovskih divergencija u maju i junu, je tako došao do posljednjeg mjesečnog zatvaranja.

“Sa neutralnim signalom sada, pošto su cijene porasle i cirkulacija tokena blago opala, avgust se može kretati u oba smjera”, rezimirao je Santiment u ažuriranju na Twitteru o najnovijim brojkama.

Bitcoin NVT model. Izvor: Santiment/Twitter

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *