Crypto

Nadolazeći album Muse NFT postaje prvi novi format dodat na top-liste u posljednjih nekoliko godina

Nadolazeći album Muse NFT će biti najnoviji format albuma koji ispunjava uslove za top-liste od 2015. Prije ovog koncepta albuma, posljednji format koji su prihvatile međunarodne top liste bile su striming albuma. Nezamjenjivi token (NFT) albumi sada ispunjavaju uslove i za britanske i australijske top liste.

‘Volja naroda’ je 9. studijski album britanske rok grupe i biće objavljen 26. avgusta. To će biti vodeći album “Digital Pressing” sa Web3 tržišta Serenade.

Serenade je kreirala digitalne štampe kao “potpuno novo, ograničeno izdanje i kolekcionarski” muzički format koji je pušten putem ne-zamjenjive tehnologije tokena. Tržište koristi ovaj novi format kako bi zadovoljilo povezanost zajednice i nedostatak proizvoda.

Max Shand, izvršni direktor i osnivač Serenade-a, rekao je za Cointelegraph: „Digitalni presing omogućavaju muzičkoj industriji da lako ugradi NFT-ove u postojeće radne tokove i kreativne procese bez potrebe za finansiranjem novih projekata ili dizajniranjem novih načina rada. Ako želite inovirati u muzičkoj industriji, inovirajte oko ciklusa albuma jer tako funkcionira industrija.”

Marketplace je u februaru ove godine sarađivao sa Brit Awards, godišnjom dodjelom nagrada za pop muziku u Velikoj Britaniji, tako što je ugostio njihovu NFT kolekciju, koja se prodavala po cijeni od 10 funti.

Svakako, ovo nije prvi slučaj uključivanja NFT-a u muzičku industriju ili sa muzičarima na vrhu liste. Pa šta ovo čini tako revolucionarnim?

U prošlosti su NFT-ovi često bili uključeni u izdanja albuma ili druge vrste kampanja u vezi sa muzikom. Do sada nije bilo izdanja cijelog albuma kao NFT. NFT albumi kao format ljestvice postojali su prije ovog lansiranja, iako će album Muse biti prvi koji će potpasti pod takve standarde.

Konkretnije, format Digital Pressing koji je uvela Serenade nudi novi standard upravljanja autorskim honorarima. U službenom priopćenju za javnost Serenade je naglasila da će, “živeći na blockchainu i nuditi web3 mogućnosti kao što su provjerljivo vlasništvo i mogućnost trgovanja na sekundarnim tržištima, Digital Pressing također prikupljati točne, trajne naknade za umjetnike, vlasnike autorskih prava i vlasnike sadržaja. ”

Povezano: Ticketmaster izviđa proizvodnju poslovnih NFT-ova izvan izdavanja ulaznica

Mnogi insajderi iz muzičke industrije vide ovo kao još jedan korak ka „budućnosti muzike“.

Iako je ovo možda nova prva lista na međunarodnim listama muzičke industrije, nije iznenađenje da će ga predstaviti Muse. Bend je bio jedan od prvih velikih umjetnika u industriji koji je koristio NFT u svojim kreativnim rezultatima.

U stvari, glavni pjevač grupe Muse, Matt Bellamy, napustio je solo pjesmu kao NFT ranije ovog mjeseca. U septembru 2020. bend je sarađivao sa zloglasnim projektom CryptoKitties, a kasnije u julu 2021. brend je objavio vlastitu NFT kolekciju na Nifty Gatewayu.

Shand je rekao za Cointelegraph da je rad s Museom za ovo izdanje bio beznačajan: „Muse je bio očigledan izbor da bude prvi umjetnik koji je fanovima ponudio digitalni pressing, budući da su inovativni i da imaju umrtvljenu publiku potpunih obožavatelja koji uvijek su pokazivali apetit za prikupljanjem odlične robe od benda.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *