Crypto

Moonstone Banka zatvara račune svojih kripto klijenata kako bi se ‘preusmjerila na ulogu banke zajednice’

Moonstone Bank, digitalna banka fokusirana na pružanje usluga pojedincima visoke neto vrijednosti, otkrila je da napušta kripto prostor i da će se ponovo fokusirati na ulogu “banke zajednice”.

U priopćenju za javnost od četvrtka, banka je rekla da zaustavlja planove za razvoj bankarskih usluga za inovativne industrije poput kriptovaluta. Moonstone je kao razlog svoje odluke naveo nedavna dešavanja u industriji i kasniji porast regulatorne kontrole. pisalo je:

“Promjena strategije odražava utjecaj nedavnih događaja u industriji kripto imovine i rezultirajuću promjenu regulatornog okruženja u vezi s poslovanjem s kripto imovinom.”

Kao dio ove promjene, banka više neće koristiti naziv Moonstone Bank i izvršit će rebrendiranje i ponovno usvajanje imena Farmington State Bank, poznatog u lokalnoj zajednici već 135 godina.

Moonstone je navodno kupio Jean Chalopin, predsjednik Deltec-a sa Bahamima, još jednog FTX bankarskog partnera 2020. Navodno je imao za cilj da Moonstone pretvori u kompaniju za finansijske usluge fokusiranu na kriptovalute.

Chalopin je početkom 2022. godine osigurao investiciju od 11,5 miliona dolara od Alameda Researcha, trgovinskog ogranka kripto berze FTX Sam Bankman-Frieda. On je također potpisao nekoliko drugih poslova sa FTX-om, a također je održavao bliske veze s tamošnjim rukovodiocima.

U međuvremenu, Moonstone je također uvučen u FTX sagu. U pismu od 7. decembra upućenom predsjedniku Federalnih rezervi Jeromeu Powellu, vršiocu dužnosti predsjednika Federalne korporacije za osiguranje depozita Martinu Gruenbergu i vršiocu dužnosti kontrolora valute Michaelu Hsuu, senatori Elizabeth Warren i Tina Smith tražili su detalje o Moonstoneovoj izloženosti Alamedi.

„Iako je bankarski sistem do sada bio relativno netaknut najnovijim krahom kriptovaluta, kolaps FTX-a pokazuje da je kripto možda više integrisan u bankarski sistem nego što regulatori znaju“, navodi se u pismu.

U decembarskom sudskom podnesku, likvidatori Bahama otkrili su da Moonstone drži skoro 50 miliona dolara u FTX fondovima na dva računa, čiji status nije poznat. Rukovodioci Moonstone-a su navodno odbili da bahamskim istražiteljima daju detalje o računima kada su to zamoljeni.

Osim Moonstonea, druge banke povezane s FTX također su se suočile s problemima u posljednjih nekoliko mjeseci nakon pada berze. Kako je objavljeno, Silvergate Capital, banka fokusirana na kriptovalute, pretrpjela je bankarstvo nakon kolapsa FTX-a, što je primoralo kompaniju da proda imovinu sa značajnim gubitkom kako bi ispunila 8,1 milijardu dolara vrijednih povlačenja klijenata.

Signature Bank, još jedan finansijer FTX-a, također je osigurala milijarde dolara zajmova od Federalne banke za stambene kredite iz New Yorka. Banka je navodno dobila 11,3 milijarde dolara kredita od konzorcijuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *