Crypto

Moja priča o SEC-u ‘rekao sam ti’ na FTX-u

„Mrzim što kažem da sam ti to rekao“ je fraza koja se često ponavlja, ali retko iskrena. Divan je osjećaj tražiti priznanje za unaprijed upozorenje o problemu. To je sloboda koju uzimam sa federalnim finansijskim regulatorima u Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država.

U januaru ove godine, dok sam bio član Savjetodavnog odbora SEC-a za investitore koji savjetuje predsjednika SEC-a Garyja Genslera o kripto i drugim pitanjima, podnio sam peticiju SEC-u. Zamolio sam ih da otvore formalni javni komentar o jedinstvenim problemima koje predstavljaju kripto i druga digitalna sredstva. Ukazao sam na čuvanje kriptovaluta i posredničke sukobe interesa kao ključna pitanja kojima se SEC treba baviti.

Ovaj novi početak nazvao sam „Blok geneze regulacije digitalne imovine“ koji bi pomogao SEC-u da poboljša kripto regulaciju. SEC me je agresivno ignorisala.

Neuspjeh SEC-a i regulatora američkih banaka da prilagode pravila kripto posrednicima nije direktno uzrokovao eksploziju u FTX-u. Ipak, njihov neuspjeh u stvaranju radnih pravila za američke kripto posredničke razmjene za čuvanje kriptovaluta omogućio je okruženje u kojem bi prevaranti poput Sama Bankmana-Frieda mogli napredovati u inostranstvu.

Počnimo s osnovama. Smisao kriptovaluta nije u trgovini novim proizvodima unutar tradicionalnog finansijskog sistema. Kripto je revolucija u financijama koja osnažuje vlasnike imovine.

Poenta je da pojedinci imaju istu kontrolu nad svojom imovinom koju partneri Goldman Sachsa imaju nad svojom imovinom dok prenose, pozajmljuju i razmjenjuju kriptovalute u decentraliziranom finansijskom sistemu.

Povezano: Federalni regulatori se spremaju da donesu presudu o Ethereumu

Činiti to ispravno je velika odgovornost za nove korisnike. Zahtijeva poznavanje koda pametnog ugovora s kojim komunicirate, poznavanje novčanika za hladnu pohranu i osnovnu operativnu sigurnost za ključeve za šifriranje.

Potpuna revolucija će potrajati. Revoluciju vam neće donijeti JPMorgan (zato, nemojte kupovati JPMorgan Coin). Ipak, većina novih korisnika u početku će ući u kriptovalute preko skrbničkih posrednika koji pomalo liče na tradicionalne financijske posrednike.

Posrednicima koji čuvaju kriptovalute za početnike maloprodajne korisnike potreban je pravilnik kako bi zaštitili kupce od sukoba interesa i igara za skrbništvo – npr. FTX/Alameda playbook. Ipak, brza primjena pravila objavljenih za papirne fondove prema statutima iz 1933. i 1934. jednostavno neće to smanjiti.

Federalni regulatori banaka i vrijednosnih papira stvorili su vještačka trvenja za banke i brokere koji pokušavaju da drže kripto imovinu prema postojećim pravilima. S druge strane, oni insistiraju na tome da je federalna regulativa neophodna za zaštitu kupaca. Dok su se kripto berze kretale između tog kamena i nakovnja koje su kreirali američki regulatori, FTX prevara je napredovala u inostranstvu.

Kripto berze zahtevaju inteligentno dizajnirana pravila starateljstva. Iako to ne bi riješilo probleme na FTX-ovoj prekomorskoj berzi, to bi pomoglo da se više međunarodnih maloprodajnih aktivnosti odlije u SAD.

Napori postojećih kripto berzi da dobiju jasnoću od SEC-a o čuvanju kriptovaluta pogodili su zid od cigle. Države kao što je Wyoming razvile su put za bankovno čuvanje kriptovaluta, ali Fed odbija tim bankama dati pristup glavnim računima Fed-a.

Povezano: 5 razloga zašto će 2023. biti teška godina za globalna tržišta

Federalna korporacija za osiguranje depozita obavijestila je banke da će svaki pokušaj čuvanja kriptovaluta zahtijevati od banke da se objasni svojim bankarskim ispitivačima. To je regulatorni govor za “ne dirajte to.” Mnogi advokati za razmjenu kriptovaluta pričaju sličnu priču o podnošenju zahtjeva SEC-u za licencu za alternativni sistem trgovanja koja je bila spora do smrti.

Uskoro ćemo čuti kako se regulatori žale da bi mogli zaštititi kupce od kriptovaluta, da samo imaju malo više moći i malo više sredstava. Taj stil iluzionističkog pogrešnog usmjeravanja se ne razlikuje od toga da Bankman-Fried izbjegava zahtjeve investitora za marljivost.

Držite na oku moju ljupku pomoćnicu (ne ono što je ispod stola).

Kriptu je potrebna zaštita od regulatora. Inovatori u kriptorazvoju razvijaju rješenja poput novčanika s više potpisa i zaštite rezerve temeljene na korijenu Merkelovog drveta koja su svjetlosnim godinama ispred zaštite klijenata u tradicionalnom bankarstvu i skrbništvu na burzi. Činjenica da ih Bankman-Fried nije koristio ne znači da nisu stvarni.

Ako SEC i bankarski regulatori žele biti dio rješenja, a ne dio problema, trebali bi učiniti dvije stvari. Prvo pokrenite proces Genesis Block Regulation Digital Asset Regulation u svim agencijama. Zatim, kada na vrata pokucaju advokati za vrijednosne papire i bankarstvo za kripto posrednike s dobrim idejama kako se pridržavati prilagođenih pravila, slušajte.

JW Verret je vanredni profesor na Pravnom fakultetu George Mason. On je kripto forenzički računovođa i također se bavi pravom vrijednosnim papirima u Lawrence Law LLC. Član je Savjetodavnog vijeća Odbora za standarde finansijskog računovodstva i bivši član Savjetodavnog odbora za investitore SEC-a. On također vodi Crypto Freedom Lab, think tank koji se bori za promjenu politike kako bi se očuvala sloboda i privatnost za kripto programere i korisnike.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.