Crypto

Modificirani video osnivača FTX-a Sam Bankman-Fried usmjerava korisnike na lažnu web stranicu – ovo je ono što trebate znati

Modifikovani video Sam Bankman-Fried, osnivač i bivši izvršni direktor propale kripto berze FTX, pokušava da navede korisnike na lažnu kripto nagradnu igru ​​kako bi im potencijalno ukrao sredstva.

Tokom vikenda, na Tviteru je kružio deepfake video koji predstavlja SBF. Kako bi lažni video bio uvjerljiviji, prevaranti su uspjeli da iskoriste plavi nalog na Twitteru i imitiraju SBF-ov pravi nalog.

U videu se činilo da Bankman-Fried nudi “kompenzaciju” za korisnike koji su izgubili svoja sredstva usljed FTX-a tako što je udvostručio svoju kriptovalutu u tipičnoj prevari davanja.

“Zdravo svima. Kao što znate, naša FTX berza ide u stečaj. Ali žurim da obavijestim sve korisnike da ne treba paničariti. Kao nadoknadu za gubitak pripremili smo za vas nagradnu igru ​​u kojoj možete udvostručiti svoju kriptovalutu. Da biste to učinili, samo idite na stranicu ftxcompensation.com”

Prevara je navodno iskoristila novu politiku Elona Muska za prodaju plavih kvačica na Twitteru za 8 dolara. Musk, koji je preuzeo platformu društvenih medija krajem oktobra, najavio je da će Twitter naplaćivati ​​8 dolara mjesečno korisnicima koji žele plavu kvačicu.

“Pošaljite željeni broj novčića na posebnu adresu ispod. Nakon što primimo vaš prijevod, odmah ćemo vam vratiti traženi iznos. U našoj nagradnoj igri možete učestvovati samo jednom. Požuri!” rekla je deepfake verzija SBF-a u videu koji je objavio lažni nalog.

Video je usmjerio korisnike na web stranicu na kojoj su mogli ući u nagradnu igru. Prema izvještaju Vice-a, dotični sajt ima elegantan dizajn, istaknuto lice Bankman-Frieda i logo FTX-a, i registrovan je na pojedinca u Nevisu, ostrvu u blizini Portorika.

Lažno predstavljanje kripto figura visokog profila u pokušaju krađe korisničkih sredstava nije ništa novo. Kako je objavljeno, proteklih godina, duboki lažni video snimci osnivača Tron Justina Suna i izvršnog direktora Binance CZ-a kruže po cijelom Twitteru.

Zapravo, u pokušaju da izgledaju uvjerljivije, prevaranti su pokušali i lažno predstavljati obične ljude koji imaju čak i malu publiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.