Crypto

MMF poziva na strožu regulaciju kriptovaluta u Africi kako se industrija razvija

Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva na pojačanu regulaciju afričkih kripto tržišta, jednog od najbrže rastućih tržišta na svijetu, objavio je blog globalnih institucija 22. novembra.

Među razlozima zbog kojih bi zemlje u regionu trebalo da prihvate regulaciju, monetarni fond je naveo kolaps FTX-a i njegov efekat talasanja na cene kriptovaluta, što “podstiče nove pozive za veću zaštitu potrošača i regulaciju kripto industrije”.

Štoviše, autori tvrde da su “rizici od kripto imovine očigledni” i da je “vrijeme za regulaciju” kako bi se pronašla ravnoteža između minimiziranja rizika i maksimiziranja inovacija. Na osnovu Regionalnog ekonomskog izgleda za subsaharsku Afriku iz oktobra 2022. godine, u članku se navodi da su “rizici mnogo veći ako se kriptovalute usvoje kao zakonsko sredstvo plaćanja”, što predstavlja prijetnju javnim financijama ako vlade prihvate kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

U publikaciji je također navedeno:

“Kreatori politike su također zabrinuti da se kriptovalute mogu koristiti za ilegalni transfer sredstava iz regije i za zaobilaženje lokalnih pravila kako bi se spriječio odliv kapitala. Široka upotreba kriptovaluta također bi mogla potkopati učinkovitost monetarne politike, stvarajući rizike za finansijsku i makroekonomsku stabilnost.”

Prema podacima MMF-a, 25% zemalja podsaharske Afrike formalno je reguliralo kriptovalute, dok je dvije trećine uvelo neka ograničenja. S druge strane, Kamerun, Etiopija, Lesoto, Sijera Leone, Tanzanija i Republika Kongo već su zabranili kripto imovinu, koja predstavlja 20% zemalja podsaharske Afrike. Kenija, Nigerija i Južna Afrika imaju najveći broj korisnika u regionu.

Između jula 2020. i juna 2021., afričko tržište kriptovaluta poraslo je u vrijednosti za više od 1.200%, prema podacima analitičke firme Chainalysis, s velikom prihvaćenošću u Keniji, Južnoj Africi, Nigeriji i Tanzaniji.

Kako prenosi Cointelegraph, Gana testira digitalnu valutu centralne banke (CBDC). Prema riječima Kwame Opponga, izvršnog direktora Banke Gane, inicijativa zemlje ima za cilj podsticanje finansijske uključenosti. Gana ima potencijal da postigne nivoe usvajanja kriptovaluta sličnih Keniji i Nigeriji, zemljama koje su zauzele 11. i 19. mjesto u Chainalysisovom Globalnom indeksu usvajanja kriptovaluta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.