Crypto

Mišljenje: Genesis implozija grupe Digital Currency Group: Šta slijedi?

Izgleda kao da će medvjeđi ciklus preuzeti još jednu kripto kompaniju visokog profila. Dana 19. januara, podružnica Digital Currency Group (DCG) za kreditiranje, Genesis, podnijela je zahtjev za bankrot po poglavlju 11. Ovdje imamo još jednog industrijskog giganta sa pričom o incestuoznom pozajmljivanju, malom upravljanju rizicima o kojem treba govoriti i neprozirnim politikama izvještavanja.

Za učesnike na tržištu, olujni oblaci koji se skupljaju na DCG predstavljaju neuspjeh koji bi bio nezamisliv 2021. godine. Osnovan od strane izvršnog direktora Barryja Silberta 2015. godine, DCG je postao oslonac u kratkom postojanju kriptovaluta. Genesisov podnesak otkrio je puni obim kreditora pogođenih njegovom implozijom, uključujući Gemini, kripto berzu koju su kreirali blizanci Winklevoss Cameron i Tyler, kojoj je Genesis rekao da duguje 765 miliona dolara; metaverse projekat Decentraland (55 miliona dolara); i menadžer fonda VanEck (53 miliona dolara).

Kompanija je navela više od 100.000 kreditora u ukupnom iznosu i rekla da duguje svojih 50 najvećih kreditora 3,4 milijarde dolara.

Neki od dugova inspirišu nova pitanja, uključujući, na primjer, zašto je Genesis držao zajam od Decentralenda kada posebna podružnica DCG – Grayscale – drži 18 miliona tokena projekta. (Holding je bio procijenjen na 11,74 miliona dolara od 20. januara, što je manje u odnosu na ono što bi iznosilo 105,8 miliona dolara na svom vrhuncu u novembru 2021.)

Genesis je prvi put bio potresen padom Three Arrows Capital (3AC), koji je izgubio nešto više od 500 miliona dolara u kreditima od Genesisa. Pokazalo se da je pad FTX previše za zajmodavca, što ga je navelo da obustavi isplate. Genesis je također ovog mjeseca nagovijestio ozbiljne probleme kada je otpustio 30% svog osoblja.

Povezano: Hoće li Grayscale biti sljedeći FTX?

Kako se medvjeđe tržište odugovlači, fundamentalniji sistemi se lome — sistemi kao što su kreditne platforme, šine na šalteru i berze. Neispravni sistemi i odnosi između kompanija koje upravljaju tim sistemima predstavljaju strukturne slomove na tržištu, koje je svakako kritično za primijetiti. Ipak, to su mehanički sistemi koji se mogu refaktorirati i ponovo izgraditi. Poverenje je druga priča. Teško osvojeno i lako izgubljeno, povjerenje je neuhvatljiva, ali kritična sila koja jednostavno mora postojati da bi bilo koja industrija uspjela. I povjerenje u ova tržišta je ono što je ugroženo.

Zaraza je otkrila skrivene veze, narušivši povjerenje javnosti

Brzi kolapsi 3AC, Voyagera, BlockFi, FTX i Celsiusa šokirali su tržište. Ali onda su veze između ovih grupa počele postati poznate, a šok se pretvorio u apoplektički bijes. Postalo je očigledno da, iako su ove kompanije navodno poslovale u oblasti finansija, malo je njih, ako ih uopšte ima, u stvari poslovalo kao što su u finansijama, a svakako ne kao što su ih smatrali lideri u industriji – posebno kada je u pitanju upravljanje rizicima.

Loše politike postale su standard, sa kompanijama koje su se zaduživale sa vrlo malo ili nimalo kolaterala od jedne ugovorne strane da bi platile drugu, a neke čak koriste svoju „valutu“ kao kolateral. Štaviše, zalog su prihvatili poverioci. Pomama na tržištu 2020. i 2021. godine stvorila je osnovu da se neugodno ponašanje i loše poslovne prakse šire u velikim razmjerima. Kako je prava dubina zloupotrebe i loših odluka postala evidentna, povjerenje u ove kompanije je značajno narušeno.

Povjerenje u ekosisteme bit će teško povratiti

Cijene imovine mogu rasti i pasti, ali većina pretpostavlja da će temeljne osnove izgradnje tržišta i mehanike i dalje ostati. Ovo je bio osnovni problem na ovom medvjeđem tržištu. Kako se ispostavilo, manipulacija, dosluh i unutrašnji dogovori bili su norma. A ponašanje nije prebačeno na nove kompanije – čini se da je većina igrača u industriji učestvovala na nekom ili drugom nivou. Takav je slučaj i sa DCG. Loši krediti, loše upravljanje rizicima i zamagljeno finansijsko izvještavanje se vraćaju kući.

Povezano: Učite od FTX-a i prestanite ulagati u špekulacije

Cijene kriptovaluta će se na kraju vratiti, a nove kompanije će ući na tržište. Nadajmo se da će se kolektivno pamćenje industrije malo proširiti. Potreban je povratak dubokoj dužnoj pažnji i zadanom skepticizmu. Kompanije bi trebalo da budu opterećujuće da svojim postupcima zasluže poverenje. Ovo izgleda očigledno, ali jasno je da smo zaboravili.

Ostala nam je nesrećna realnost. Povjerenje ne samo da će se morati ponovo izgraditi u kompanijama koje posluju u prostoru, već će se morati ponovo izgraditi u ekosistemu koji kompanijama omogućava.

Joseph Bradley je šef poslovnog razvoja u Heirloomu, startupu softver kao usluga. Počeo je u industriji kriptovaluta 2014. godine kao nezavisni istraživač prije nego što je otišao raditi u Gem (koju je kasnije kupio Blockdaemon), a potom se preselio u industriju hedž fondova. Magistrirao je na Univerzitetu Južne Kalifornije sa fokusom na izgradnju portfelja i alternativno upravljanje imovinom.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *