Crypto

Ministarstvo: Ruski zakon o rudarenju kriptovaluta je u zastoju

Ruski zakon o legalizaciji rudarenja kriptovaluta naišao je na prepreku u posljednjem trenutku, a napredak nacrta zakona je sada “zaustavljen”, priznalo je nacionalno Ministarstvo finansija.

Prema Finmarketu, zamjenik državnog ministra finansija Aleksej Moisejev rekao je novinarima u srijedu da je dugo očekivani zakon – koji predlaže legalizaciju i oporezivanje industrijskog rudarenja kriptovaluta – naišao na još jednu kasnu blokadu.

Zastupnici se uglavnom slažu sa nacrtom zakona. I nadali su se da će ubrzati njegov napredak kroz Državnu dumu, ruski parlament, u decembru. Neki su optimistično govorili o tome da će zakon stupiti na snagu već 1. januara. To je onda pomjereno na 1. februar.

No, dok je većina poslanika podržala prijedlog zakona, za koji misle da će pomoći u prikupljanju prijeko potrebnih sredstava u trezoru, Centralna banka je bila manje željna da da svoje odobrenje.

Moiseev je citiran kako je izjavio:

“Opet smo zastali. Ima primjedbi, sada ne samo od strane Centralne banke, već i od strane agencija za provođenje zakona. Planirano je nekoliko sastanaka na ovu temu. Nije da su svi odustali. Nadamo se da ćemo postići dogovor.”

Koje su posljednje ‘prigovore’ izbacile iz kolosijeka ruski zakon o rudarstvu?

Glavni arhitekta zakona, predsednik Komiteta Državne dume za finansijsko tržište Anatolij Aksakov, sugerisao je da je „jedan od učesnika u diskusiji“ izneo kasne primedbe.

Centralna banka želi da rudari prodaju svoje kovanice odmah nakon što ih nabave, i ne želi da „privatne kriptovalute“ poput bitkoina (BTC) „uđu u rusku ekonomiju“.

Ali čini se da se policija ili druge agencije za provođenje zakona protive ovoj ideji – i zabrinuti su da bi takav sistem bio otvoren za laku zloupotrebu.

Aksakov je naveo da je “učesnik” u razgovorima “imao sumnje da bi kanali prodaje” koje bi koristili kripto rudari “mogli biti iskorišćeni za ilegalno povlačenje sredstava u inostranstvu”.

Šef odbora je rekao da “neće imenovati organizaciju koja je usporila kretanje zakona”. Ali dodao je da je ova “organizacija” zabrinuta da bi rudari kriptovaluta mogli na kraju “povući kapital iz Rusije”.

Nacrt zakona, u sadašnjem obliku, navodi da rudari mogu ili zamijeniti svoje kovanice za fiat na “stranim kripto berzama” ili putem eksperimentalne državne platforme za trgovanje kriptovalutama. Ovu platformu bi trebalo zakonski propisati posebnim prijedlogom zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *