Crypto

Ministarstvo pravde SAD-a pokreće istragu o hakovanju FTX-a u vrijednosti od 370 miliona dolara

Dok američke vlasti nastavljaju istragu o iznenadnom krahu velike kripto berze FTX, savezni tužioci istražuju navodni hak koji je omogućio sajber kriminalcima da ukradu imovinu vrijednu više od 370 miliona dolara sa platforme nekoliko sati nakon što je podnijela zahtjev za bankrot.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je krivičnu istragu o sajber krađi, odvajajući je od slučaja prevare usredsređenog na osramoćenog suosnivača FTX-a i potencijalnog autora Sama Bankman-Frieda, osobe upoznate sa slučajem koja je tražila da ne bude imenovana. Bloomberg.

Dostupni podaci sugeriraju da su kriminalci za sobom ostavili tragove transakcija, a ukradena imovina koja je izvučena sa mjenjačnice oprana je u bitcoin (BTC) i ethereum (ETH).

Nakon što su američke vlasti otkrile krađu, uspjele su zamrznuti dio ukradene imovine, navodi neimenovani izvor. S tim u vezi, zamrznuta sredstva predstavljaju samo mali dio cjelokupnog plijena.

Ukoliko vlasti uspiju da dođu do hakera, mogli bi biti optuženi za kompjutersku prevaru i do 10 godina zatvora.

Nekada treća po veličini kripto berza na svetu, FTX je 11. novembra podneo zahtev za bankrot. Nakon toga, otkriveno je da je platforma opterećena rupom od 9,4 milijarde dolara koja je rezultat lošeg upravljanja fondom. Ranije ovog mjeseca, Bankman-Fried je uhapšen na Bahamima nakon što su američki tužioci zvanično podigli optužnicu protiv njega, a poduzetnik je na kraju izručen SAD-u kako bi se suočio sa nizom krivičnih prijava. On je pušten iz zatvora prošle sedmice nakon što je uplatio kauciju od 250 miliona dolara, ali se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u porodičnoj rezidenciji Bankman-Fried u Palo Altu u Kaliforniji.

Južni okrug New Yorka istražuje osramoćenog kripto šefa i kolaps FTX-a i njegove sestrinske trgovačke firme Alameda Research. Bankman-Fried je optužen za osam krivičnih prijava koje uključuju elektroničku prevaru i zavjeru zloupotrebom sredstava klijenata. Osim toga, američka Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) optužila je preduzetnika za “organiziranje šeme za prevaru ulagača u kapital FTX-a”.

“Prije mjesec dana, FTX je propao, uzrokujući milijarde dolara gubitaka svojim klijentima, zajmodavcima i investitorima. Sada je savezna velika porota u New Yorku optužila bivšeg osnivača i glavnog izvršnog direktora FTX-a i optužila ga za zločine povezane s fenomenalnim propadanjem te jednokratne mjenjačnice kriptovaluta, uključujući prevaru kupaca, investitora, zajmodavaca i našu kampanju finansijski sistem”, rekao je američki tužilac Damian Williams u saopštenju od 13. decembra koje je objavilo Ministarstvo pravde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *