Crypto

Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata kaže da će kripto igrati “glavnu ulogu u budućoj trgovini UAE”

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju koristiti kriptovalute za trgovinu u budućnosti i također uspostaviti radni regulatorni okvir, rekao je državni ministar za vanjsku trgovinu te zemlje.

U razgovoru sa Bloombergom 20. januara u Davosu u Švicarskoj, gdje se održava godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, Thani Al-Zeyoudi je rekao da UAE razmatra trgovinu drugim valutama osim američkog dolara. Jedna oblast koju zemlja želi da proširi su kriptovalute, rekao je, dodajući:

“Kripto će igrati važnu ulogu u trgovini UAE u budućnosti. Najvažnije je da osiguramo globalno upravljanje kada su u pitanju kriptovalute i kripto kompanije.”

Al-Zeyoudi je dodao da UAE nastavljaju raditi na svom kripto regulatornom režimu. Rekao je da će fokus biti na tome da se zemlja Zaljeva učini glavnim čvorištem s politikama koje su prijateljske za kriptovalute i koje također imaju dovoljnu zaštitu. Napomenuo je da je zemlja već doživjela određeni napredak u ovoj oblasti.

„Počeli smo da privlačimo neke od kompanija u zemlju sa ciljem da zajedno izgradimo pravu upravu i pravni sistem koji su nam potrebni.

Komentari Al-Zeyoudija dolaze samo dan nakon što je Omar Sultan Al Olama, državni ministar UAE za umjetnu inteligenciju, rekao da nacija ostaje predana svom cilju da postane svjetski centar za kriptovalute, bez obzira na nedavne incidente koji pogađaju tržište kriptovaluta, uključujući kolaps FTX-a bez presedana.

“To što nazivaju UAE domom je definitivno pozitivna stvar”, rekao je Olama, nagoveštavajući da se berze kriptovaluta sele u Dubai i Abu Dabi, delimično privučene propisima o virtuelnoj imovini koje su UAE izdali prošle godine.

Olama je odbacio navode da bi UAE mogli postati sigurno utočište za kripto kriminalce. Takođe je istakao da vlade treba da rade zajedno kako bi identifikovale i zaustavile loše aktere.

“Vidjet ćete ih posvuda. Vidjet ćete ih na Bahamima, vidjet ćete ih u New Yorku, Londonu, a ono što trebamo učiniti kao vlade je da radimo zajedno, sa industrijom, kako bismo osigurali da ako neko učini nešto loše ne može se pomaknuti s jednog mjesta na drugo”, rekao je Olama.

Vrijedi napomenuti da je Vlada UAE nedavno uvela novu regulativu koja nalaže subjektima koji se bave kripto aktivnostima da osiguraju licencu i odobrenje od Regulatornog tijela za virtualnu imovinu (VARA). Kompanije koje se ne pridržavaju mogu se suočiti s kaznama do 2,7 miliona dolara.

Najnovija uredba dopunjava „Vodeći principi“ za regulisanje i nadzor digitalne imovine koje je objavio finansijski regulator slobodne ekonomske zone Abu Dabija na globalnom tržištu u septembru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *