Crypto

Milijarder hedž fondova Steve Cohen napušta kripto startup Radkl usred medvjeđeg tržišta: Izvještaj

Steve Cohen, osnivač hedž fonda Point72 Asset Management, navodno je napustio svoju investiciju u firmu za trgovinu kriptovalutama Radkl.

Prema izvještaju Bloomberga od utorka koji se poziva na glasnogovornika Radkla, Cohen je smanjio svoju izloženost kripto investicijama nakon što je napustio trgovačku firmu. Međutim, glasnogovornik je navodno rekao da je Radkl i dalje “izuzetno dobro kapitaliziran sa svojim trenutnim investitorima” i da nastavlja da raste.

Cohen, čija je neto vrijednost procijenjena na više od 17 milijardi dolara, podržao je kripto i blockchain projekte koristeći svoj lični portfelj i putem Point72. Cointelegraph je u septembru 2021. izvijestio da je menadžer hedž fonda bio dio kruga finansiranja od 50 miliona dolara za kompaniju Recur koji se ne može zamijeniti, i podržao rundu od 21 milion dolara za kriptoanalitičku firmu Messari preko Point72.

Dok su četiri izvršna direktora navodno napustila Radkl 2022. godine, kompanija je na svojoj web stranici u vrijeme objavljivanja navela samo jedno radno mjesto – za Linux inženjera sa sjedištem u New Yorku. Nasuprot tome, Point72 je navodno u junu angažovao Elie Galama da vodi kripto ogranak hedž fonda u nastojanju da poveća trgovinu digitalnom imovinom.

Prijavljeno ulaganje je došlo usred ekstremne volatilnosti cijena mnogih kriptovaluta, uključujući bitcoin (BTC) i eter (ETH) na onome što mnogi nazivaju medvjeđe tržište ili sljedeću kripto zimu. Međutim, junski izvještaj PricewaterhouseCoopers-a sugerirao je da uprkos medvjeđim trendovima, otprilike 66% od 89 ispitanih hedž fondova planira povećati svoju izloženost kriptovalutama do kraja 2022.

Povezano: 3AC: Hedž fond od 10 milijardi dolara je propao, a osnivači su u bijegu

“Zainteresovani smo za mogućnosti ulaganja u novi set infrastrukturnih kompanija koje premošćuju kripto i ne-kripto svet za finansijske usluge, preduzeća i potrošače”, rekao je Point72 u aprilskom blogu. “U konačnici pomaže da se kriptovalute dovedu do miliona preduzeća i milijardi ljudi širom svijeta.”

Point72 je od 1. aprila objavio da ima više od 24 milijarde dolara imovine pod upravljanjem. Firma je također navodno podiznajmila dio svog poslovnog prostora u New Yorku Coinbaseu u junu 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *