Crypto

Mikrostrategija Kupovina Bitcoina dijeli kripto zajednicu

Kompanija za softversku analitiku MicroStrategy nedavno je dodala još Bitcoin (BTC) u vlasništvo kompanije. Članovi kripto zajednice imali su različite reakcije na ovaj potez.

U nedavnom tvitu, izvršni predsjednik MicroStrategy-a Michael Saylor objavio je da je kompanija izvršila još jednu kupovinu bitkoina. Ovim potezom ukupna sredstva kompanije u BTC-u iznose 132.500 BTC, kupljenih za ukupno 4,03 milijarde dolara, ali je u vrijeme pisanja vrijedna samo oko 2,1 milijardu dolara. Mnogi su pohvalili ovaj potez, dok su neki spomenuli neke potencijalne negativne efekte.

Član zajednice pohvalio je predsjednika MicroStrategy-a, nazvavši ga “rok zvijezdom” čija je misija da banka ne koristi banku. Drugi slavio novi razvoj obećavajući da će se pridružiti i sami kupiti više Bitcoina.

Međutim, nisu svi pretjerano oduševljeni kupovinom kriptovaluta kompanije. Neki razmisli ova nova akcija bi potencijalno mogla izazvati novu najnižu cijenu za vrhunsku digitalnu imovinu.

U neprekidnom razgovoru na Twitteru, Bitcoin analitičari Willy Woo i Dan Held podijelili su svoja razmišljanja o kupovini MicroStrategy-a. Prema Woou, Bitcoineri ne bi trebali biti sretni kada kompanija dodaje još BTC-a u svoje posjede. Analitičar raspravljao da MicroStrategy akumuliranje više Bitcoina predstavlja rizik od centralizacije jer je donošenje odluka u kompaniji centralizirano. Osim toga, Woo je sugerirao da je bolje proslaviti usvajanje od strane običnih ljudi.

U protuargumentu, Held je rekao da neće biti rizika od centralizacije jer vlasništvo nije jednako kontroli mreže. Analitičar istaknuto da ne postoji način da se kontroliše ko kupuje Bitcoin i da ljudi ili firme mogu kupiti onoliko BTC-a koliko žele.

Povezano: Supruga Hala Finneya najavljuje Bitcoin dobrotvorni događaj

U međuvremenu, Saylor je nedavno najavio planove kompanije da sljedeće godine obezbijedi Lightning Network rješenja. Izvršni direktor je rekao da kompanija već istražuje softver i rješenja koja koriste Lightning Network.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *