Crypto

MicroStrategy povećava udio u Bitcoinu uprkos velikom gubitku

Prema novom podnesku pri američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti, firma za softversku analizu MicroStrategy rekla je da je kupila 2.395 bitkoina (BTC) po prosječnoj cijeni od 17.181 dolara za ukupno 42,8 miliona dolara u periodu od 1. novembra do 21. decembra. do razvoja, kompanija je 22. decembra prodala 704 BTC po 16,776 dolara po kovanici za ukupno 11,8 miliona dolara. Dana 24. decembra, MicroStrategy je kupio približno 810 BTC za 13,6 miliona dolara u gotovini, po prosječnoj cijeni od 16,845 dolara po novčiću.

U Bloomberg intervjuu objavljenom ranije ove godine, izvršni direktor i blockchain ličnost Michael Saylor rekao je novinarima: “Mi samo kupujemo i držimo Bitcoin, zar ne? To je naša strategija. Mi nismo prodavci.” Današnja prijava predstavlja prvu javno prijavljenu prodaju BTC-a od strane kompanije u posljednje vrijeme. Podržavajući odluku, MicroStrategy je napisao:

“MicroStrategy planira vratiti kapitalne gubitke koji su rezultat ove transakcije u odnosu na prethodnu kapitalnu dobit, u mjeri u kojoj su takvi prijenosi dostupni prema federalnim zakonima o porezu na dohodak koji su trenutno na snazi, što može generirati porezne pogodnosti.”

Nakon gore navedenih transakcija, MicroStrategy sada drži 132.500 BTC sa prosječnom kupovnom cijenom od 30.397 dolara i ukupnom knjigovodstvenom vrijednošću od 4,03 milijarde dolara. Međutim, njihova tržišna vrijednost je pala na 2,20 milijardi dolara u vrijeme objavljivanja.

MicroStrategy je ranije objavio 9. septembra da bi kompanija mogla izdati ili prodati obične dionice u vrijednosti do 500 miliona dolara. Između 1. oktobra i 27. decembra, kompanija je prodala 218.575 jedinica za ukupan neto prihod od 46,4 miliona dolara. Michael Saylor, izvršni direktor firme, trenutno je upleten u tužbu koju je pokrenuo državni tužilac DC-a zbog optužbi za utaju poreza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *