Crypto

MicroStrategy Izvještaj o zaradi u trećem kvartalu nije u skladu sa očekivanjima – evo šta trebate znati

Kompanija MicroStrategy Michaela Saylora u utorak je ostvarila zaradu koja je u utorak bila ispod očekivanja, uprkos relativno stabilnim cijenama bitkoina tokom kvartala.

Prema izvještaju o zaradi, tromjesečni rezultat MicroStrategyja bio je ispod očekivanja tržišta, sa zaradom pala za 2,1% za kvartal na ukupno 125,4 miliona dolara. Očekivalo se da će MicroStrategy objaviti kvartalnu zaradu od 127,58 dolara.

Uprkos razočaravajućoj zaradi, dionice MicroStrategyja porasle su za 1,09% u trgovanju nakon radnog vremena u utorak na 260 dolara. Lagani rast uslijedio je nakon gubitka od 3,85% za dan tokom jučerašnjeg redovnog radnog vremena.

Od početka godine do danas, dionice MicroStrategyja sada su pale za blizu 54%.

Ogromno držanje bitkoina kompanije MicroStrategy izvršilo je pritisak na dobit kompanije ove godine, nakon što je pad na tržištu bitcoina gurnuo cijenu kriptovalute sa oko 46.000 dolara na početku godine na nešto više od 20.000 dolara od danas.

Tokom trećeg tromjesečja, međutim, cijena bitkoina se kretala manje, te se umjesto toga stabilizirala u rasponu od 18.000 do 25.000 dolara.

“Napravili smo minimalnu naknadu za umanjenje vrijednosti bitkoina jer su cijene bitcoina bile stabilne tokom trećeg kvartala,” rekao je glavni finansijski direktor MicroStrategyja Andrew Kang u jučerašnjem izvještaju o zaradi. Dodao je da je kompanija kupila 301 dodatni bitcoin za tromjesečje i da ostaje “najveći svjetski korporativni vlasnik bitcoina koji se javno trguje”.

Istovremeno, komentari novog generalnog direktora kompanije, Phong Lea, jasno su pokazali da su originalni MicroStrategyjevi proizvodi za poslovnu inteligenciju i dalje popularni na tržištu.

“U trećem tromjesečju, MicroStrategy je ostvario snažan rast od 51% u odnosu na prethodnu godinu u prihodima od usluga pretplate, rekordan rast u odnosu na prošlu godinu u tekućim naplatama pretplate i rast ukupnog prihoda u odnosu na prethodnu godinu na bazi konstantne valute,” Le rekao je.

Primjetno, izvršni direktor je također ukazao na stopu obnavljanja trećeg kvartala od 95% za svoju softversku platformu „uprkos tekućim makroekonomskim preprekama“.

Phong Le je preuzeo mjesto izvršnog direktora MicroStrategyja u augustu ove godine, dajući suosnivaču i bivšem izvršnom direktoru Michaelu Sayloru više vremena da se fokusira na “bitcoin strategiju i povezane inicijative za zagovaranje bitcoina i edukacije.”

Od septembra, kada je MicroStrategy objavila svoju posljednju kupovinu bitkoina, kompanija je držala 130.000 BTC, u vrijednosti od oko 2.66 milijardi dolara po današnjoj cijeni od 20.440 dolara po bitcoinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.