Crypto

MicroStrategy dionice MSTR dostigle su 3-mjesečni maksimum nakon odlaska generalnog direktora

Dionice MicroStrategy (MSTR) su porasle 3. augusta pošto su investitori prožvali vijesti o odlasku njenog izvršnog direktora Michaela Saylora nakon depresivnog kvartalnog izvještaja o zaradi.

Zalihe Microstrategy porasle su za 142% od najnižih vrijednosti u maju

Na dnevnom grafikonu, cijena MSTR-a je porasla za skoro 14,5% na 324,55 dolara po dionici, što je najviši nivo od 6. maja.

Unutardnevni rast dionica došao je kao dio šireg oporavka koji je započeo 12. maja na 134 dolara. Od tada, MSTR je porastao za 142% u odnosu na Nasdaq-ov rast od 26,81% u istom periodu.

MSTR dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Loš Q2, Saylorova ostavka

Poskupljenje MSTR-a 3. avgusta došlo je dan nakon što je MicroStrategy prijavila gubitak od milijardu dolara u svom izvještaju o zaradi u drugom kvartalu (2. kvartal). Zanimljivo je da je velika izloženost kompanije Bitcoin-u bio veliki razlog za njene loše kvartalne performanse.

Da rezimiramo: MicroStrategy je kompanija za informatičku tehnologiju koja pruža poslovnu inteligenciju, mobilni softver i usluge zasnovane na oblaku. Ali jedna od njegovih prvenstveno korporativnih strategija je ulaganje u Bitcoin kako bi ga dugoročno držao.

Nažalost, držanje Bitcoina koštalo je MicroStrategy gubitak zbog umanjenja vrijednosti od 917,84 miliona dolara 129,698 BTC holdinga u Q2, prvenstveno zbog pada cijene kriptovalute od 50% od početka godine (YTD). Poređenja radi, MSTR je pao za 42% u istom periodu.

BTC/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Štaviše, prihod MicroStrategyja pao je 2,6% u odnosu na prethodnu godinu na 122,07 miliona dolara. Neto tromjesečni gubici naveli su Saylora – koji je snažno podržavao strategiju ulaganja u Bitcoin od avgusta 2020. – da podnese ostavku na mjestu izvršnog direktora kompanije i postane izvršni predsjednik.

MSTR je pozitivno odgovorio na Saylorovu ostavku i imenovanje Phong Lea, predsjednika MicroStrategyja, za njegovu zamjenu, sugerirajući da su investitori zadovoljni promjenom rukovodstva.

Šta je sljedeće za MSTR?

Kurs MSTR-a za ostatak 2022. u velikoj mjeri ovisi o performansama Bitcoina, s obzirom na njihovu konstantnu pozitivnu korelaciju posljednjih godina. Ali nekoliko metrika nagovještava predstojeću korekciju.

Sedmični koeficijent korelacije između MSTR i BTC/USD. Izvor: TradingView

Na primjer, MicroStrategyjev omjer vrijednosti preduzeća i prihoda (EV/R) bio je 3. avgusta na 10,76, ili na “precijenjenoj” teritoriji.

Slično tome, MSTR-ov omjer terminske cijene i zarade (P/E) dostigao je 54,95, što je više nego dvostruko više od tržišnog prosjeka od 20-25. Drugim riječima, tržište očekuje da će MicroStrategy pokazati enormni rast budućih prihoda uprkos svojim lošim rezultatima u posljednjim kvartalima.

MicroStrategy je takođe prikupio 2,4 milijarde dolara dugoročnih dugova sa 46,6 miliona dolara troškova kamata. Stoga bi kompanija mogla naći da nije u stanju da izmiri svoje dužničke obaveze ako nastavi da trpi gubitke sadašnjim tempom.

MSTR tabela dugoročnih dugova. Izvor: S&P Capital IQ

Drugim rečima, MicroStrategy bi mogao da založi svoja skoro 2 milijarde dolara vrijednu bitkoin zalihe kao kolateral ili ih proda za prikupljanje kapitala.

Povezano: Kratka istorija padova bitkoina i tržišta medvjeda: 2009–2022.

“Ipak, kripto i MSTR bikovi mogu ostati uloženi”, napominje Juxtaposed Ideas, saradnik Seeking Alpha, u svojoj najnovijoj analizi, rekavši da je većina spremna “kockati se na eventualni oporavak Bitcoina na 40.000 dolara” ili kasnije do 2023. ili 2024. godine.

“To bi bio pozitivan katalizator za budući oporavak dionica, vraćajući nešto prijeko potrebnog kapitala u vrlo nestabilnu investiciju.”

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *