Crypto

Michael Saylor će se povući s mjesta izvršnog direktora MicroStrategyja, ali će ostati izvršni predsjednik

Bitcoin maksimalista Michael Saylor najavio je da će se povući s mjesta glavnog izvršnog direktora MicroStrategy, firme za poslovnu obavještajnu djelatnost kojoj je pomogao u osnivanju 1989. godine.

U obavještenju od utorka o svojoj zaradi u drugom tromjesečju za 2022. godinu, MicroStrategy je rekao da će Saylor preuzeti novu ulogu izvršnog predsjednika u kompaniji, dok će predsjednik Phong Le postati izvršni direktor. Očekuje se da će promjene stupiti na snagu 8. avgusta.

“Vjerujem da će nam podjela uloga predsjednika i izvršnog direktora omogućiti da bolje slijedimo naše dvije korporativne strategije sticanja i držanja Bitcoina i rasta našeg poslovanja sa softverom za korporativnu analitiku,” rekao je Saylor.

Le je bio glavni finansijski direktor MicroStrategyja od avgusta 2015. do jula 2019. pre nego što je kombinovao svoje odgovornosti sa onima kao predsednik kompanije do maja 2022. godine, kada je preuzeo tu ulogu sa punim radnim vremenom. Prema MicroStrategyju, Le će nastaviti sa svojim dužnostima i kao predsjednik i izvršni direktor „koji se bavi svakodnevnim izvršavanjem korporativnih strategija kompanije“, dok će se Saylor fokusirati na „strategiju akvizicije bitcoina i povezane inicijative za zagovaranje bitcoina“ u svojoj ulozi izvršnog predsjednika.

MicroStrategy je izvijestila da drži više od 129.699 Bitcoin (BTC) — vrijednih otprilike 2 milijarde dolara nakon uzimanja u obzir kumulativnih gubitaka kompanije od umanjenja vrijednosti — od 30. juna, s ukupnim prihodima za drugi kvartal 2022. godine na 122,1 milion dolara u poređenju sa 119,3 miliona dolara u prvom kvartalu kvartal. Ova firma za poslovnu inteligenciju otkrila je američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze da je u junu kupila 480 BTC za 10 miliona dolara.

Povezano: BTC bik Michael Saylor: Ethereum je ‘očigledno’ hartija od vrijednosti

Usred pada tržišta u junu – u kojem je cijena bitkoina pala ispod 18.000 dolara – Saylor je rekao da će MicroStrategy “nastaviti sa HODL kroz nevolje”, dodajući da se kompanija pripremila za volatilnost i strukturirala svoj bilans u skladu s tim. Prema uskoro -biti bivši izvršni direktor, ova strategija hoće dopustiti MicroStrategy za postavljanje kolaterala čak i „ako cijena BTC-a padne ispod 3.562 dolara“ – događaj koji se nakratko dogodio tokom tržišnog kraha u martu 2020.

‘Ništa nije problem’ — izvršni direktor MicroStrategy planira držati Bitcoin ‘kroz nevolje’

Firma za investiciono bankarstvo Jefferies izvijestila je 26. jula da je snizila rejting MicroStrategy-jevih dionica na lošiji učinak sa čekanja, uz ciljnu cijenu od 180 dolara. U vrijeme objavljivanja, dionice MSTR-a trgovale su se za 278,26 dolara, što je poraslo za više od 48% u posljednjih 30 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *