Crypto

MiCA već guši usvajanje stabilcoina u EU

Pejzaž digitalne imovine u Evropskoj uniji se razvija prije donošenja regulativnog okvira tržišta kripto-aktive (MiCA) koji ima za cilj da unese regulatornu jasnoću oko kripto imovine. Iako je dobronamjerna, trenutna struktura MiCA može usporiti inovacije. Ali ako revidirana verzija ove politike prođe, Evropska unija bi mogla postati jedan od lidera u prostoru digitalnog plaćanja. Ako ne, onda postoji stvarna mogućnost da kontinent zaostane.

MiCA ima za cilj postaviti regulatorni okvir za industriju kripto imovine unutar EU. U ovom trenutku još mnogo toga treba kodificirati i razjasniti, ali sada su poznati široki potezi.

Istovremeno, kompanija za finansijsku tehnologiju Circle lansirala je stabilnu valutu pod nazivom Euro Coin (EUROC). Euro Coin implementira isti model pune rezerve kao postojeći USD Coin (USDC) kompanije. Ova pouzdana digitalna valuta američkog dolara koristi se u centraliziranim i decentraliziranim berzama i trenutno ima više od 55 milijardi dolara u opticaju. Stoga, dizajniran za stabilnost, EUROC je 100% podržan evrima koji se drže u bankarstvu denominiranom u eurima i može se otkupiti 1:1 za eure.

Povezano: Bajden zapošljava 87.000 novih agenata porezne uprave – i oni dolaze po vas

Iako se ove dvije vijesti naizgled čine kao pozitivan napredak za kriptovalute u Europi, nije sve kako se čini. MiCA okvir ograničava obim za stabilna plaćanja na 200 miliona dolara dnevno. Ovo je preniska granica da bi se procijenio njegov uspjeh i na kraju je samo od pomoći u gušenju inovacija i ometanju onoga što ova sredstva mogu ponuditi. Uzmite perspektivu iz Belgije, gdje od 1. jula 2022. svi trgovci moraju ponuditi barem jedno rješenje za digitalno plaćanje. Ali, evo kvake – kriptovalute i stabilni koini nisu prihvaćeni kao važeći oblici digitalnog plaćanja prema ovoj odredbi.

MiCA-ina ograničenja zadržavaju potencijal EUROC-a i drugih digitalnih sredstava. I, osim ako se ova barijera ne prevlada, EU možda neće vidjeti vrstu usvajanja koja je potrebna da bi se vodile kripto inovacije na međunarodnoj razini. I rizikuje da se uloga eura kao međunarodne valute ozbiljno smanji.

Neprijateljski, ili možda previše oprezan, MiCA-in stav o digitalnoj imovini nesumnjivo će imati dubok utjecaj na kripto projekte koji se žele pokrenuti u EU, kao i na one koji su već uspostavljeni. U stvari, Circle je već jasno stavio do znanja da neće aktivno plasirati EUROC u jurisdikciji dok okvir ne bude jasniji.

Ovo je velika propuštena prilika za tržište EU da predvodi u inovacijama digitalne imovine. Daleko od navodnog pristupa „prijateljskog za inovacije“ koji traži MiCA, ograničenja koja nameće okvir mogu na kraju umanjiti privlačnost EU u potpunosti i natjerati vodeće kompanije s digitalnom valutom iz Evrope.

Alternativno, prihvatanje i korištenje EUROC-a — i drugih sličnih stabilnih coin-a — kao prihvaćenog oblika digitalnog poravnanja od isprobanog i testiranog izdavaoca može ponuditi sredstvo za pojednostavljenje procesa plaćanja, smanjenje troškova i dodatnu zaštitu za potrošače. Međutim, ako obim pravne transakcije ostane proizvoljno ograničen na 200 miliona dolara, vjerovatno će i usvajanje biti ograničeno.

Povezano: Bajdenov anemični kripto okvir nam nije ponudio ništa novo

Učiniti euro stabilne coins dostupnijim pružaocima usluga virtuelne imovine (VASP) također bi bio odličan način da se industrija učini otpornijom i bolje zaštiti klijente. Zaista, u Evropi, kada klijenti koriste kripto čuvara, u slučaju bankrota, kripto imovinu ne mogu zapleniti poverioci, ali fiat sredstva mogu. To se smatra “pretplatama”. Dakle, dodatni pristup euro stabilnim coinima značio bi sigurniju VASP industriju.

Konačno, MiCA je vjerovatno neto pozitivan i značajan korak naprijed za regulaciju kripto imovine u EU. Međutim, bitno je osigurati da regulativa ostane prijateljska za inovacije i tehnološki neutralna i, kao takva, može postojati valjanost u pozivima predsjednice Evropske centralne banke Christine Lagarde za MiCA II okvir. Možda se jednostavno ne slažemo u potpunosti s njom o tome šta bi trebalo da bude u njoj.

To mora uključivati ​​eliminaciju ograničenja količine stabilnih coin-a i donošenje odredbi za priznavanje i poticanje digitalnih valuta, posebno stabilnih coin-a kao oblika plaćanja u EU. Sve što je manje, a emitenti i inovatori će tražiti druge, naprednije jurisdikcije.

Mathieu Hardy je direktor razvoja u OSOM Finance. Znatiželjan o tome kako digitalno carstvo nudi novo igralište za društvene nauke, započeo je svoju karijeru u upravljanju IT promjenama prije nego što se okrenuo inovacijama digitalnih poslovnih modela.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.