Crypto

MiCA račun sadrži jasno upozorenje za kripto influencere

Prijedlog zakona Europske unije (EU) koji ima za cilj reguliranje kriptovaluta mogao bi dovesti do toga da kriptovalute budu optužene za manipulaciju tržištem ako ne otkriju potencijalni sukob interesa.

Očekuje se da će zakon o tržištima kripto imovine (MiCA), koji je Odbor za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta odobrio 10. oktobra, biti usvojen nakon još nekoliko prepreke.

Patrick Hansen, direktor za strategiju i politiku EU izdavača stabilnih coin-a Circle, pomno je pratio usvajanje zakona i skrenuo pažnju na dio u tvitu od 1. novembra koji se odnosi na javne komentare date bez odgovarajućeg otkrivanja.

Odjeljak koji je Hansen naglasio glasi da se izražavanje mišljenja o kripto-imovini nakon zauzimanja stava o njima, a ne otkrivanje tog sukoba interesa na efikasan način, može smatrati manipulacijom tržišta.

Odjeljak je dio mjera uključenih u prijedlog zakona o MiCA s ciljem “spriječavanja insajderskog poslovanja, nezakonitog otkrivanja insajderskih informacija i tržišne manipulacije u vezi s kripto-imovinom, kako bi se osigurao integritet tržišta kripto-aktive”.

Povezano: Reći ‘ne finansijski savjet’ neće vas sačuvati od zatvora: Kripto advokati

Odlomak je zainteresovao kripto zajednicu, a povezana objava na Redditovom subredditu za kriptovalute sugerira da je zajednica također podržava, a gornji komentar teme navodi:

“Šiliranje određenih projekata i nikad preuzimanje odgovornosti za gubitke koje nanose ljudima. Krajnje je vrijeme da ti influenceri dobiju ono što zaslužuju.”

Iako je malo vjerovatno da će MiCA biti u potpunosti primjenjiv do 2024. godine, čini se da će to proći, a Hansen je to čak nazvao “čistom formalnošću” nakon finalizacije teksta 5. oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.