Crypto

Metaverse stambeni balon puca? Cijene virtuelnog zemljišta pale za 85% zbog opadanja interesa

Sektor metaverzuma je svjedok svoje vlastite stambene krize zahvaljujući ogromnom padu cijena njegovih virtuelnih zemljišta 2022. godine, vođenih opadanjem interesa korisnika i tržištem kripto medvjeda.

Prodaja zemljišta opala za 85% u 2022

Konkretno, metaverse projekti izgrađeni na Ethereum blockchainu, uključujući Sandbox i Decentraland, bili su svjedoci značajnog pada u njihovim procjenama i drugim ključnim metrikama, pokazuju podaci WeMete.

Na primjer, prosječna cijena prodatog zemljišta širom Decentralanda dostigla je vrhunac na 37.238 dolara u februaru 2022. Ali od 1. avgusta njihovi troškovi su pali na prosječno 5.163 dolara. Slično tome, prosječna prodajna cijena Sandbox-a pala je sa oko 35.500 dolara u januaru na oko 2.800 dolara u avgustu.

Prosječna prodajna cijena virtualnog zemljišta na Ethereum metaverse projektima. Izvor: WeMeta

Sve u svemu, prosječna cijena po parceli virtuelnog zemljišta u šest velikih Ethereum metaverse projekata pala je sa otprilike 17.000 USD u januaru na oko 2.500 USD u avgustu, ili pad od 85%.

Opadajući volumen metaverzuma

Slabi obim prodaje zemljišta dalje ukazuje na smanjenje interesovanja korisnika za metaverzalne projekte.

U sedmičnom prosjeku, obim, koji predstavlja količinu zemljišta (izvedene u valuti) kojim se trguje, pao je sa svog vrhunca od milijardu dolara u novembru 2021. na približno 157 miliona dolara u avgustu 2022.

Obim prodaje zemljišta Metaverse. Izvor: WeMeta

Istovremeno, tržišne vrijednosti Metaverse tokena u opticaju su pale za više od 80%, što je dovelo do šireg povlačenja u sektoru kriptovaluta zbog nepovoljnih makroekonomskih uslova.

Na primjer, tržišna vrijednost Decentralandovih MANA tokena u opticaju pala je sa 10 milijardi dolara u novembru 2021. na 2 milijarde dolara u avgustu 2022. Slično, neto kapitalizacija Sandbox-a SAND-a dostigla je 8,4 milijarde dolara na oko 1,78 milijardi dolara u istom periodu.

Metaverse ETF takođe uzima ahit

U međuvremenu, Roundhill Ball Metaverse berzanski fond (METV) propada zajedno sa projektima metaverse fokusiranim na blockchain. ETF daje investitorima izloženost kompanijama koje koriste metaverzum u svojoj strategiji rasta,

Na dnevnom grafikonu, METV je pao za skoro 45% sa rekordnih 17,11 dolara u novembru 2021. godine, a kompanije u njihovom portfelju akcija, uključujući Metu (ranije poznate kao Facebook) i Snap, prijavile su značajne gubitke u drugom kvartalu.

METV dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Ipak, korporacije, fondovi rizičnog kapitala i investitori privatnog kapitala ulažu preko 120 milijardi dolara u metaverzalni sektor između januara i maja 2022., što je više nego dvostruko više od 57 milijardi dolara uloženih u cijeloj 2021., prema nedavnom izvještaju McKinseyja.

Povezano: Facebookov metaverzum će ‘preskočiti’, kaže Vitalik Buterin

Međutim, uprkos padu tržišta metaverzuma, McKinsey vjeruje da bi prostor mogao postati sektor od 5 triliona dolara do 2030. godine, napominjući da će e-trgovina vjerovatno ostvariti tržišni uticaj od između 2 biliona i 2,6 biliona dolara samo, nakon čega slijedi akademski sektor virtuelnog učenja koji može imati uticaj od 180 do 270 milijardi dolara.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *