Crypto

‘Metaverse’ je top 3 kandidata za Oksfordsku riječ godine

Riječ “Metaverse” jedna je od tri u utrci za krunisanje Oksfordske “Riječ godine” (WOTY) na takmičenju koje vodi Oxford University Press (OUP), izdavač Oksfordskog rječnika engleskog jezika.

OUP je 22. novembra zvanično najavio pokretanje takmičenja i tri finalista za 2022. godinu, a ove godine je prvi put da javnost može učestvovati u glasanju za WOTY.

“Metaverse” će se takmičiti s terminima “#IStandWith” i “Goblin Mode”.

U OUP-ovom video predlogu za Metaverse, opisao ga je kao “hipotetičko okruženje virtuelne stvarnosti u kojem korisnici komuniciraju jedni s drugima avatarima i njihovim okruženjem na impresivan način”.

“Termin datira iz 1990-ih, s prvom zabilježenom upotrebom u Oksfordskom rječniku engleskog jezika 1992. godine u naučnofantastičnom romanu Snow Crash autora Neila Stephensona”, navodi se u videu.

Oxford je napomenuo da se “Metaverse” učetvorostručio u upotrebi u oktobru 2022. u poređenju sa onim iz oktobra 2021. U videu se navodi da bi više životnih i radnih aktivnosti koje se odvijaju u okruženjima virtuelne stvarnosti moglo dovesti do “više debata o etici i izvodljivosti potpuno onlajn budućnosti.”

Što se tiče druga dva kandidata WOTY, “#IStandWith” je postala sve češće korištena fraza za politički aktivizam, dok se “Goblin Mode” pojavio kao koncept zaključavanja nakon COVID-19 u kojem se odbija “vraćanje u normalu” i umjesto toga to čini šta žele da rade.

Što se tiče načina na koji su tri fraze odabrane, OUP je naveo da su izvršili analizu na sistemu podataka o jeziku kako bi suzili kandidate na tri.

Da bi zvanično glasali za “Metaverse” ili druga dva kandidata, birači moraju dati svoj glas na web stranici Oxford Languages.

Do sada je dato preko 237.000 glasova, a glasanje se završava 2. decembra.

Oxford nije naveo kada će biti objavljena pobjednička riječ.

Povezano: Šta je metaverzum u blockchainu? Vodič za početnike o virtuelnom svijetu s omogućenim internetom

U onome što bi moglo reći kako se glasovi odvijaju, u vrijeme pisanja Tviter ankete OUP-a pokazuje da je 63% od 929 glasača favoriziralo “Goblin Mode”, zatim “Metaverse” sa 22% i “#IStandWith” sa 15%:

Bez obzira na rezultate ankete, predviđa se da će Metaverse biti značajna industrija u bliskoj budućnosti, a nedavni izvještaj međunarodne konsultantske firme McKinsey procjenjuje da će tehnologije povezane s Metaverseom do 2030. godine vrijediti 5 biliona dolara.

Investiciona banka Citi povisila je to predviđanje, rekavši da bi ukupno adresibilno tržište za Metaverse ekonomiju moglo pasti u rasponu od 8-13 biliona dolara u istom vremenskom okviru.

Na razumijevanje Metaverse-a najznačajniji je utjecao blockchain i industrija kriptovaluta, zajedno sa rebrendiranjem Facebooka u Meta od strane izvršnog direktora Meta Marka Zuckerberga u oktobru 2021. i njegovih nedavnih razvoja Metaverse proizvoda kroz poslovanje Reality Labs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.