Crypto

Metaverse donosi ‘istinsku produktivnost’ u industrijska okruženja: Davos 2023

Metaverzum nastavlja da bude centralna tačka razgovora među liderima i donosiocima odluka u globalnim industrijama. Za mnoge, vizija budućnosti metaverzuma nije ograničena na gamificiranu verziju stvarnosti.

Na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) 2023. u Davosu, Švicarska, panel stručnjaka okupio se kako bi razgovarali o globalnoj ideji industrijaliziranog metaverzuma. Uz odjeke industrijske revolucije, industrijalizirani metaverzum će donijeti Web3 tehnologije i šire u industrije koje se igraju u svakodnevnom životu.

“Primjena u industrijaliziranom metaverzumu” započela je s Abdullahom Alswahom, ministrom komunikacija i informacionih tehnologija u Saudijskoj Arabiji, izrazivši da trenutna realnost digitalnog angažmana ne odgovara njegovom potencijalu.

“Digitalni svijet u kojem danas živimo nije primjeren svrsi u 21. vijeku.”

Umjesto toga, moglo bi, i vjerovatno će biti bolje, podići trenutnu digitalnu komunikaciju za situacije kao što je rad na daljinu. Alswaha je nastavio:

“Ja sam veliki zagovornik metaverzuma da će to biti sljedeći val načina na koji impresivna iskustva funkcioniraju za potrošače, poduzeća i industriju.”

Peggy Johnson, izvršna direktorica AR kompanije Magic Leap, rekla je da će industrijski metaverzum doći u igru ​​tek kada digitalni i fizički svijet počnu da se spajaju:

„Tada zaista zaživi i donosi pravu produktivnost u ovim industrijskim okruženjima.”

Åsa Tamsons, viši potpredsjednik i šef tehnologije poslovnog područja u Ericssonu, rekao je da je ova tehnologija već u igri sa velikim slučajevima upotrebe u zdravstvenoj, automobilskoj i industriji potrošačke elektronike.

Drugi primjer je bio u maloprodaji:

„Ogromne maloprodajne i potrošačke kompanije rade na tome kako da iskoriste ovu metaverznu tehnologiju da poboljšaju i skrate vrijeme za uključivanje i obuku zaposlenih.”

Kada su ga eksplicitno pitali o metaverznoj tehnologiji u situacijama u realnom vremenu u zdravstvenoj industriji, dr. Bernd Montag, izvršni direktor Siemens Healthineersa, rekao je, iako postoje slučajevi upotrebe, zdravstvu je potrebno više vremena da uhvati.

Pojasnio je zašto se zdravstvena industrija može smatrati zaostajem u digitalnom smislu.

„To je da želite da imate potpunu sigurnost. Želite da imate maksimalno poverenje. To je ponekad teže riješiti i zato usvajanje također ne dolazi s velikim praskom.”

Međutim, on je spomenuo da se prelazak na proširenu kirurgiju pomoću 3D događa, iako “vrlo postepeno”.

Povezano: Metaverse će možda stvoriti vrijednost od 5T dolara do 2030: McKinsey izvještaj

I Tamsons i Johnson su istakli potrebu za učešćem vlade u puštanju nove tehnologije u masovnu industriju. Ovo se svodi na mnoge stvari kao što su sigurnost i privatnost.

Ona je nastavila da kaže da bi trebalo da postoji granica između nedovoljne i preterane regulacije.

“Mislim da je to pravi način da se uvedu nove tehnologije. Ne želite da potisnete inovacije, ali isto tako ne želite da dozvolite [it] u divljini, bez odgovarajućih ograničenja oko toga.”

Na nedavno održanom sajmu Consumer Electronics Show (CES) 2023 predstavljena je nova metaverse tehnologija koja bi mogla primijeniti dodir i miris u digitalnoj stvarnosti, što ima potencijal da poboljša interakcije za prosječnu i industrijsku upotrebu u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *