Crypto

Medijski startup kaže da će otkupiti 10 miliona dolara udjela u SBF-u: Izvještaj

Medijski start-up Semafor rekao je 18. januara da će pokušati otkupiti udio od 10 miliona dolara bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda u kompaniji, prema izvještaju New York Timesa od 18. januara. U izvještaju se navodi da će Semafor nastojati prikupiti novac iz drugih izvora kako bi nadoknadio ono što vraća.

10 miliona dolara bilo je dio početnog ciklusa finansiranja od 25 miliona dolara koji je omogućio Semaforu da počne sa svojom web stranicom vijesti, koja je pokrenuta u oktobru 2022.

Semafor je najnoviji u nizu novinskih stranica i političkih grupa koje su rekle da će vratiti novac koji su im dali propalom kripto berzi i njenim rukovodiocima.

Imalo je otkriveno investiciju 2. decembra, ali se tada nije obavezao da će vratiti novac, rekavši samo da će se konsultovati sa advokatima i vladinim agencijama pre nego što odluči šta dalje. U ovom novom izvještaju citira se suosnivač kompanije Justin Smith, koji je izjavio da „Planiramo da otkupimo udio Sama Bankman-Frieda u Semaforu i da stavimo novac na poseban račun dok relevantne pravne vlasti ne daju smjernice o tome gdje bi novac trebao biti biti vraćen.”

Sam Bankman-Fried je bio čest saradnik političara i medijskih grupa, a kritičari su ga optuživali da je pokušao da iskoristi ove priloge da utiče na naraciju o svojim kompanijama. Neke kompanije pokušavaju da se distanciraju od njega i njegovih firmi otkako je kripto berza koju je osnovao bankrotirala. Dana 9. decembra, izvršni direktor kripto vijesti The Block podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je dobio zajmove od Alameda Researcha, podružnice SBF-ove FTX grupe, koje nije otkrio javno.

Povezano: FTX padavine: Proba SBF-a mogla bi predstavljati presedan za kripto industriju

Novi izvršni direktor Block-a nazvao je ovaj nedostatak objelodanjivanja “ozbiljnim nedostatkom prosuđivanja” od strane prethodnog izvršnog direktora i snažno je negirao da je finansijski dogovor imao bilo kakav uticaj na uredničke odluke kompanije.

FTX je podnio zahtjev za bankrot u novembru 2022. godine nakon što je pretrpio krizu likvidnosti koja ga je spriječila da ispoštuje isplate. Sam SBF je uhapšen pod optužbom za prevaru, a izjasnio se da nije kriv 3. januara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *