Crypto

Maven 11 pokreće fond za zajmove od 30 miliona dolara na Mapleu dok se zajmoprimci okreću DeFi-ju

Holandska kripto investiciona firma Maven 11 pokrenula je svoj treći fond za zajmove na Maple Finance-u, dajući zajmoprimcima pristup likvidnosti usred medvjeđeg tržišta.

Pul od 30 miliona dolara koji finansiraju institucionalni zajmodavci će koristiti trgovačke firme koje uključuju Wintermute, Auros i Flow Traders, između ostalih, objavio je Maven 11 ove sedmice. Novi bazen je dizajniran “posebno za institucije koje traže mogućnosti prinosa”, kažu iz kompanije.

Maple, decentralizovana finansijska kreditna platforma, popunjava prazninu koju je ostavila implozija vodećih centralizovanih finansijskih (CeFi) kompanija kao što je Celsius. Ograničenja likvidnosti izazvana kolapsom Terra (Luna) — sada preimenovane u Terra Classic (LUNC) — i njeni rezultujući efekti zaraze naveli su zajmoprimce da traže nove kreditne mogućnosti unutar DeFi-ja.

Od pokretanja 2021. godine, Maple Finance tvrdi da je izdao više od 1,5 milijardi dolara kumulativnih zajmova, s ukupnim depozitima koji su premašili 635 miliona dolara u vrijeme pisanja. Protokol trenutno ima preko 58 miliona dolara ukupne zaključane vrijednosti ili TVL, prema DefiLlama. Velika većina TVL-a dolazi iz Ethereuma, iako se Maple proširio na Solanu u aprilu ove godine.

Maven 11 vodi uspješan poduhvat, prikupivši 160 miliona dolara kumulativnog finansiranja u 2021. za podršku nadolazećim projektima u DeFi i Web3 industrijama.

Povezano: Decentralizovane finansije suočene su sa višestrukim preprekama za usvajanje

Neki istaknuti glasovi iz kripto industrije vjeruju da će nastojanje DeFi-ja za masovno usvajanje biti potpomognuto institucijama. Na Blockchain Futurističkoj konferenciji u Torontu u srijedu, izvršni direktor Ripple Labsa Boris Alergant rekao je da DeFi industrija još uvijek treba da stvori sljedeću “ubojitu aplikaciju” koja će se svidjeti masama. Institucije će igrati važnu ulogu nudeći izloženost DeFi uslugama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *