Crypto

Mark Cuban suočava se sa grupnom tužbom zbog promocije Voyager kripto proizvoda

Mark Cuban, preduzetnik milijarder koji je bio prilično aktivan u kripto ekosistemu proteklih godinu dana, suočen je sa grupnom tužbom zbog njegove promocije bankrotirane kripto brokerske firme Voyager Digital.

Advokatska kancelarija Moskowitz podneseno građanska tužba u Okružnom sudu Sjedinjenih Država u južnoj Floridi protiv Kubanca zbog promoviranja Voyagerovih nereguliranih kripto proizvoda. Tužba je zahtijevala saslušanje porote za slučaj.

U tužbi se navodi da je Kuban takođe lažno predstavio firmu u brojnim prilikama, iznoseći sumnjive tvrdnje da je jeftinija od konkurenata i da nudi usluge trgovanja „bez provizije“. Cuban, zajedno sa izvršnim direktorom Voyager Digitala Stephenom Ehrlichom, iskoristili su svoje dugogodišnje iskustvo kako bi namamili neiskusne kupce da ulože svoju životnu ušteđevinu u ono što su nazvali Ponzi shemom, navodi se u tužbi.

Izvod iz tužbe glasi:

„Cuban i Ehrlich su se potrudili da iskoriste svoje iskustvo investitora kako bi prevarili milione Amerikanaca da ulažu – u mnogim slučajevima, svoju životnu ušteđevinu – u Deceptive Voyager Platformu i kupuju račune Voyager Earn Programa (‘EPA’), koji su neregistrovane hartije od vrednosti.”

U tužbi se dalje navodi da je Cuban nastavio da reklamira Voyagerove proizvode i tjera maloprodajne investitore da ulažu u njega, iako je to znao. Cuban je zapisao da je platformu Voyager nazvao „što je blizu bezrizične koliko god uđete u kriptovalutu“. Tužba je glasila:

„Voyager Platforma se oslanjala na glasnu podršku Kubana i Dallas Mavericka i kubanske novčane investicije kako bi nastavila da se održava do svoje implozije i kasnijeg bankrota Voyagera.”

Voyager je bio jedan od mnogih kripto zajmodavaca za Three Arrows Capital (3AC) koji je propao nakon kasnije nesolventnosti. Kompanija za kriptovalute pauzirala je aktivnosti trgovanja i povlačenja 1. jula i na kraju je 5. jula podnela zahtev za bankrot u skladu sa poglavljem 11. Trenutno, preko 3,5 miliona američkih klijenata ima zamrznutu imovinu u vrednosti od skoro 5 milijardi dolara kriptovaluta na platformi.

Povezano: Voyager Digital je navodno imao duboke veze sa Alameda Research u vlasništvu SBF-a

Voyager je dobio odobrenje da vrati 270 miliona dolara u sredstvima klijenata koja se drže u Metropolitan Commercial Bank (MCB) od strane sudije koji je predsjedavao stečajnim postupkom u New Yorku. Dan kasnije, kreditna firma je objavila da klijenti sa američkim dolarima na svojim računima mogu podići do 100.000 dolara u periodu od 24 sata počevši od 11. avgusta, a sredstva će biti primljena za 5-10 radnih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *