Crypto

Mango Markets tuži Avrahama Eisenberga za 47 miliona dolara odštete plus kamate

Mango Labs, kompanija koja stoji iza protokola decentralizovanih finansija (DeFi) Mango Markets, izašla je sa sopstvenom tužbom protiv eksploatatora Avrahama Eisenberga.

U podnesku od 25. januara Okružnom sudu Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka se navodi da je Einseberg iskoristio njegovu platformu za milione dolara vrijedne kriptovalute u oktobru 2022. godine.

Traži se 47 miliona dolara odštete plus kamate počevši od trenutka napada.

Također je zatražio od suda da poništi sporazum sklopljen između Eisenberga i Mangovog povezanog DAO-a i proglasi ga “nevažećim i neprovedivim”.

Ajzenberg (desno) u epizodi Unchained podcasta od 28. oktobra 2022. sa novinarkom Laurom Šin koja raspravlja o svom podvigu Mango Marketa. Slika: YouTube

Sporazum je bio u vezi s prijedlogom upravljanja koji je podnio Eisenberg, a koji je od DAO-a tražio da im dozvoli da zadrže 47 miliona dolara, uz odredbu da Mango Markets neće pokrenuti krivične prijave zbog isušivanja svog trezora.

U najnovijoj pritužbi, Mango Labs je naveo da Eisenberg “nije bio uključen u zakonito pregovaranje”, dodajući:

“[Eisenberg] primorao Mango DAO da sklopi neprovediv sporazum o nagodbi – pod prinudom – s namjerom da oslobodi potraživanja štediša protiv njega i spriječi ih da pokrenu krivičnu istragu.”

Dana 11. oktobra 2022., napadač je izvukao oko 117 miliona dolara iz blagajne Mango Markets-a manipulišući podacima proročanstva o cijenama svog izvornog MNGO tokena, omogućavajući im da uzimaju nedovoljno kolateralizirane zajmove.

Nakon toga, Ajzenberg se pokazao kao napadač. Tvrdio je da je eksploatacija bila “veoma profitabilna strategija trgovanja” i da je riječ o “zakonitim radnjama na otvorenom tržištu, koristeći protokol kako je dizajniran”.

Dana 27. decembra, Eisenberg je uhapšen u Portoriku i optužen od strane Federalnog istražnog biroa (FBI) po jednoj tački za prevaru i manipulaciju robom za njegov napad na platformu.

Povezano: Eksploatator Mango Marketa hvali se nakon što je povukao mango Inu ‘shitcoin’

Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) nastavila je sa optužbama FBI-a 9. januara, optužujući Eisenberga u dvije tačke za manipulaciju tržištem.

Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) je 20. januara zadala novi udarac Eisenbergu optužbama za kršenje zakona o hartijama od vrijednosti u SAD-u koji se odnose na borbu protiv prijevara i tržišne manipulacije.

U tužbi Mango Labsa se tvrdilo da je Ajzenberg „ozloglašena onlajn ličnost“ sa „istorijom napada na više platformi kriptovaluta i manipulacije tržištima kriptovaluta“.

Ajzenberg je pokušao da eksploatiše druge protokole, 22. novembra je koristio niz sofisticiranih šorcova pokušavajući da iskoristi DeFi protokol Aave.

Advokati koje je angažovao Mango Labs nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Mango Markets nije dostupan za komentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *