Crypto

Malo je vjerovatno da će tužioci ponuditi Samu Bankman-Friedu povoljan sporazum o priznanju krivice, kaže advokat

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried (SBF) možda neće moći nadoknaditi dvije tačke optužnice za žičanu prevaru i šest tačaka za zavjeru s kojima se suočava kreditima koje će dobiti za izjašnjavanje o krivici umjesto da ide na suđenje.

Predviđeno da se pojavi na sudu u prvim danima januara kako bi sklopio sporazum o priznanju krivice, Bankman-Fried “malo je vjerovatno da će dobiti povoljan dogovor od tužioca”, tvrdi Mark Kasten, savjetnik u Buchanan Ingersoll i Rooneyjeve grupe za praksu Blockchain i Crypto Assets.

U razgovoru za Cointelegraph, Kasten je objasnio da vlada često zahtijeva od optuženih da pomognu u krivičnom gonjenju drugih kako bi dobili kredit za saradnju. “Ovdje, malo je vjerovatno da Bankman-Fried može upreti prstom u bilo koga”, rekao je.

Bankman-Fried također može sklopiti sporazum sličan Caroline Ellison i Gagy Wangu pod nazivom “otvoreno izjašnjavanje”, što znači da “tužioci nisu pristali da preporuče konkretnu kaznu”, napomenuo je Kasten, ostavljajući tako kaznu optuženom na suđenje.

Povezano: FTX klijenti podnose grupnu tužbu kako bi dobili prioritetnu odštetu

Među optužbama Bankman-Frieda su zavjera za prevaru klijenata i zajmodavaca, prijevara s vrijednosnim papirima, prijevara sa robom, pranje novca i zavjera radi kršenja zakona o finansiranju kampanja. Ako bude osuđen, vjeruje se da bi mogao dobiti 115 godina zatvora.

Dok je bio izvršni direktor FTX-a tokom stečajnog postupka, John Ray je rekao Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma američkog Kongresa da nikada nije vidio “takav potpuni neuspjeh korporativnih kontrola na svim nivoima organizacije, od nedostatka finansijskih izvještaja do potpunog neuspjeha bilo kakve unutrašnje kontrole ili upravljanja.”

Rej je takođe primetio da je iza kolapsa razmene bila „koncentracija kontrole u rukama veoma male grupe krajnje neiskusnih i nesofisticiranih pojedinaca“.

Južni okrug New Yorka saslušat će Bankman-Frieda 3. januara pred sudijom Lewisom Kaplanom – sudijom s reputacijom direktnog i efikasnog. Slučaj je dodijeljen Kaplanu nakon što je sudija Ronnie Abrams podnio ostavku zbog sukoba interesa. Abramsov suprug je partner u Davis Polk & Wardwell, advokatskoj firmi koja je savjetovala FTX 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *