Crypto

MakerDAO bi trebao ‘ozbiljno razmotriti’ depegging DAI od USD: Osnivač

Osnivač MakerDAO-a Rune Chirstensen pozvao je članove decentralizirane autonomne organizacije (DAO) da “ozbiljno razmotre” pripremu za depeg svog DAI stabilnog coina iz američkog dolara (USD).

Osnivački komentari došli su u svjetlu nedavno najavljenih sankcija za kripto mikser Tornado Cash, napominjući MakerDAO-ovom Discord kanalu 11. avgusta da su sankcije “nažalost ozbiljnije nego što sam prvo mislio”, dodajući da bi se trebali pripremiti za depeg njegov izvorni stabilcoin DAI iz USD kako bi se izbjegao bilo kakav rizik u vezi s nedavnim zamrzavanjem adresa koje je Circle odobrio u USD Coin (USDC).

“Mislim da bismo trebali ozbiljno razmisliti o pripremama za depeg od USD. Gotovo je neizbježno da će se to dogoditi i realno je samo uz ogromne količine priprema.”

Dana 8. avgusta, američki Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) službeno je zabranio stanovnicima korištenje Tornado Cash protokola, dok je 44 USDC adrese povezane sa platformom stavio na svoju listu posebno određenih državljana.

Nakon tog poteza, USDC izdavač Circle zamrznuo je 75.000 dolara stabilnog coina koji je povezan sa 44 sankcionisane adrese.

Oko 50,1% MakerDAO-ovog DAI-a je osigurano od strane USDC-a (prema Dai Stats-u) Christensen je izrazio zabrinutost zbog velikog oslanjanja imovine na centraliziranu imovinu u USDC-u, jer je Circle pokazao da će djelovati u skladu sa zakonom Sjedinjenih Država u slučaju Tornado Cash.

DAI je trenutno četvrti najveći stabilni coin vezan za USD u kripto valuti sa svojom trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 7 milijardi dolara, a ta brojka ga svrstava među petnaest najvećih sredstava ukupno.

Odbacivanje USDC podrške

Nakon poziva, Yearn.finance core developer @bantg predložio da je MakerDAO razmatrao pretvaranje svih svojih USDC-a iz svog modula za stabilnost vezanja u 3,5 milijardi dolara u ETH, što bi rezultiralo da više od 50% DAI-a bude podržano Etherom (ETH), što je ogroman skok sa trenutnih 7,3%.

Povezano: DeFi platforma Oasis za blokiranje adresa novčanika za koje se smatra da su rizične

Predložena ideja izazvala je kritike zajednice, upoređujući MakerDAO sa opkoljenim projektom Terra (LUNA), koji je agresivno kupovao Bitcoin (BTC) kako bi podržao svoj stabilni koin Terra USD prije nego što je projekat na kraju propao.

I suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin chimed u, navodeći:

“E, ovo izgleda kao rizična i užasna ideja. Ako ETH jako padne, vrijednost kolaterala bi se znatno smanjila, ali CDP-ovi ne bi bili likvidirani, tako da bi cijeli sistem rizikovao da postane djelomična rezerva.”

Međutim, Christensen je kasnije pojasnio da je ono što je on zapravo “napisao u neslogi u upravljanju proizvođačima da bi yolo sve stabilne kolaterale u ETH bila loša ideja.”

Iako je potvrdio da bi “djelimični jolo” i dalje mogao biti dobra ideja, napominjući:

“Mislim da je polako DCA davanje nekog kolaterala u ETH opcija koja se može razmotriti ovisno o ozbiljnosti rizika crne liste, za koji lično mislim da je mnogo veći nakon TC crne liste… to bi zamijenilo rizik crne liste za rizik depeg i frizure. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *