Crypto

Loše vijesti su dobre vijesti: Bitcoin igra sa 24.000 USD dok trgovci spekulišu o Fed Pivotu i recesiji u SAD

Cijena bitkoina (BTC) trgovala se iznad 24.000 USD u petak ujutro (UTC), dostigavši ​​najviši nivo u skoro 7 sedmica, nakon vijesti da su SAD ušle u ono što mnogi smatraju tehničkom recesijom, kao i spekulacija da američke federalne rezerve (Fed) će se uskoro okrenuti od agresivnog pooštravanja ka popuštanju.

Porast na tržištu kriptovaluta ove sedmice počeo je u srijedu, kada je Fed najavio svoje posljednje povećanje stope od 75 baznih poena u SAD-u, potez koji bi se inače smatrao negativnim za rizičnu imovinu. No, budući da su tržišni učesnici u velikoj mjeri očekivali povećanje, pažnja je umjesto toga preusmjerena na ton izjave Fed-a i press konferencije predsjednika Fed-a Jeromea Powella, koja je viđena kao nešto manje agresivna nego prije.

Na svojoj konferenciji za novinare, Pauel je rekao da bi “još jedno neobično veliko povećanje moglo biti prikladno na sledećem sastanku” u septembru. Međutim, on je također dodao da će, kako stope postanu restriktivnije, vjerovatno biti prikladno “usporiti tempo povećanja”.

Osim toga, bikovsko raspoloženje među trgovcima je potaknuto Pauelovim komentarima da se kamatna stopa od 2,25% do 2,5% od strane Fed-a smatra „neutralnom“.

Ova formulacija je zbunila mnoge, uključujući i poznatog investitora Billa Ackmana, osnivača i izvršnog direktora Pershing Square Capital Managementkoji je na Twitteru napisao da “nema smisla” stopu od 2,25% do 2,5% nazivati ​​neutralnom kada je inflacija 9%.

Komentar je pokupio Sven Henrich, popularni trgovac na kripto Twitteru i osnivač NorthmanTraderkoji je savjetovao svojim pratiocima da pažljivo prate bilo kakve nove komentare zvaničnika Feda u narednim danima.

Naime, neki su već upozorili da je tržište možda pogrešno pročitalo Powella i naglasili da Fed ostaje posvećen smanjenju inflacije.

„Tržišta su prva pucala, a kasnije postavljala pitanja“, rekao je Neil Dutta, šef američkog ekonomskog istraživanja Renaissance Macro Research LLCrekao je Bloomberg u.

Dutta je dodao da ne misli da će se inflacija smanjiti na način koji čini smanjenje kamatnih stopa uvjerljivim.

“Powell je više puta ponavljao da ekonomija treba da uspori kako bi ispunila svoje ciljeve. Skromna recesija vjerovatno neće obaviti posao. Morat će učiniti više”, rekao je Dutta.

U istom članku citirani su Roberto Perli i Benson Durham iz investicione banke Piper Sandler rekavši da je reakcija tržišta klasična za situacije kada su se „povećali izgledi za smanjenje stope ili je njihov tajming pomjeren unaprijed”.

Međutim, Powellovi komentari “nisu riječi predsjednika Fed-a koji se okreće prema golubijem stavu”, upozorili su Durham i Perli.

U međuvremenu, najnoviji dobici na tržištu kriptovaluta došli su jer su brojke američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugi kvartal u četvrtak pokazale smanjenje od 0,9%. To je uslijedilo nakon pada od 1,6% u prvom kvartalu.

Dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a mnogi smatraju samom definicijom recesije. Međutim, the Bela kuća je opovrgao da su SAD u recesiji, ukazujući umjesto toga na druge ekonomske pokazatelje kao što je tržište rada, za koje kažu da pokazuje da američka ekonomija ostaje jaka.

Ipak, Mati Greenspan, osnivač i izvršni direktor Kvantna ekonomijatvrdio je u biltenu u četvrtak da,

“Zvanično je, američka ekonomija je sada u tehničkoj recesiji. Dionice i druga rizična sredstva imaju odličan dan.”

Recesija u SAD-u protumačena je kao još jedan znak da će Fed uskoro biti primoran da uspori tempo povećanja kamatnih stopa i da se na kraju ponovo okrene smanjenju kamatnih stopa.

Na to je ukazao i Greenspan, koji je dalje napomenuo da su, bez obzira na tehničku recesiju, visoku inflaciju, povećanje kamatnih stopa i druge rizike, “investitori jasno optimistični u pogledu budućnosti”.

U petak u 12:06 UTC, BTC je iznosio 23.723 USD, što je povećanje od 2,6% u posljednja 24 sata i 2,5% u posljednjih 7 dana. U isto vrijeme, ethereum (ETH) se trgovao za 1.680 USD, što je porast od 2,4% za dan i 6,7% za sedmicu.

____


– Američki Fed pokrenuo još jedno povećanje stope od 75 baznih poena pri rekordnoj inflaciji, skoku Bitcoina i Ethereuma
– Sada razumijemo koliko malo razumijemo inflaciju – Fed’s Powell

– Američki BDP ponovo pada
– Inflacija je Boogeyman iz 2022

– Evropska centralna banka podiže stope prvi put u 11 godina
– Pandemija je najveća prijetnja tržištima u narednoj deceniji – generalni direktor FTX-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *