Crypto

Litecoin dostiže novi maksimum u 2022. u odnosu na Bitcoin – Ali hoće li se LTC cijena ‘prepoloviti’ prije prepolovljenja?

Litecoin (LTC) se pojavio kao jedan od rijetkih pobjednika u tekućem krahu tržišta kriptovaluta predvođenim kolapsom berze FTX.

LTC cijena nadmašuje BTC, ET

Altcoin rođen 2011. ojačao je skoro 16% do sada (MTD) i dostigao 62,75 dolara 22. novembra, nadmašivši svoje glavne rivale, Bitcoin (BTC) i Eter (ETH), koji su izgubili približno 25% i 30%, respektivno. , u istom periodu.

Dnevni grafikon cijena LTC/USD. Izvor: TradingView

Štaviše, cena LTC/BTC je takođe porasla na nove visine, dobivši 50% u novembru da bi uspostavila novi godišnji maksimum od 0,003970 BTC 22. novembra.

Kako je izvijestio Cointelegraph, Litecoin se odvojio od šireg opadanja tržišta kriptovaluta ranije ovog mjeseca, a njegovo prepolovljenje je planirano za avgust 2023. LTC je također dobio odobrenje od nikog drugog do Michaela Saylora jer je “digitalna roba” nalik Bitcoinu.

Ipak, pojavljuju se znaci bikovske iscrpljenosti.

Fraktal cijene Litecoina nagovještava korekciju od 50%.

Porast Litecoina u odnosu na Bitcoin je učinio da je LTC/BTC pai precijenjen, prema njegovom sedmičnom očitavanju indeksa relativne snage (RSI).

Značajno je da je nedeljni RSI LTC/BTC, koji meri brzinu para i promenu kretanja cena, skočio iznad 70 22. novembra. Čitanje RSI iznad 70 se smatra prekupljenim, što mnogi tradicionalni analitičari vide kao znak predstojećeg preokreta na medvedima.

Istorijski gledano, Litecoinova preskupa RSI čitanja u odnosu na Bitcoin su praćena velikim korekcijama cijena. Na primjer, u aprilu 2021., uspon LTC/BTC RSI iznad 70 naišao je na snažnu reakciju prodaje, što je na kraju gurnulo par nadolje za 75% na 0,001716 BTC do juna 2022.

Slično tome, preskup RSI u aprilu 2019. doveo je do korekcije cijene LTC/BTC od 70% do decembra 2019. godine.

Isti RSI fraktal sada nagoveštava mogućnost Litecoin-a da se podvrgne 50% wipeout-u u odnosu na Bitcoin ako je spojen sa višegodišnjim opadajućim uzorkom kanala LTC/BTC, kao što je prikazano u nastavku.

LTC/BTC sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Tipični LTC/BTC se pretvara u prekupljenost nakon što pogodi gornju liniju trenda kanala, koja prati korekciju prema donjoj liniji trenda.

Kao rezultat toga, par rizikuje pad na ili ispod 0,001797 BTC do decembra 2022. ako se fraktal ponovi, što je više od 50% u odnosu na trenutne nivoe cijena.

Suprotno tome, odlučujući proboj iznad gornje linije trenda mogao bi navesti LTC/BTC da testira svoj 200-nedeljni eksponencijalni pokretni prosek (200-nedeljni EMA; plavi talas) na 0,005319 BTC, što je porast od 30% u odnosu na trenutne nivoe cena, kao sledeći cilj naviše.

LTC/USD par “medvjeđa zastava”

Litecoin očekuje sličan pad cijene u odnosu na američki dolar jer na sedmičnim grafikonima prikazuje uzorak medvjeđe zastave.

Povezano: ARK Invest Cathie Wood povećava izloženost Bitcoinu dok GBTC, dionice Coinbasea dostižu nove najniže vrijednosti

Medvjeđe zastave su obrasci nastavka medvjeda koji se pojavljuju kada se cijena konsoliduje više unutar paralelnog, uzlaznog raspona kanala nakon snažnog kretanja niže (nazvanog flagpole). Oni se rješavaju nakon što cijena probije ispod donje linije trenda i padne za onoliko koliko je visina jarbola zastave.

LTC/USD sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

LTC se trgovao unutar raspona medvjeđe zastave, gledajući slom ispod njegove donje podrške linije trenda od oko 55 dolara. Donji cilj medvjeđe zastave je oko 32,40 dolara ako se odlučno probije ispod navedene podrške.

Drugim riječima, pad od 50% do decembra 2022.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.